Otys: Pirátský návrh na daň z prodeje firmy? Loupež, která demotivuje podnikatele

2. 12. 2020

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík se v uplynulém týdnu blýsknul návrhem na zdanění příjmů z prodeje firmy třiadvaceti procenty. Tento návrh považuji za naprostý nesmysl ve všech myslitelných ohledech. Přesto jsem rád, že s ním pan Ferjenčík přišel. 

Návrh pana Ferjenčíka zdanit prodej firmy třiadvaceti procenty považuji za nesmyslný tak říkajíc systémově. Odporuje všemu, co si představuji pod pojmem svobodný trh. Jde z mého pohledu o trestání úspěšných. Pokud někdo vybuduje firmu, stojí ho to spousty úsilí, odvahy, času, nervů. A pokud se někdo rozhodne firmu prodat, nakládá s něčím, co sám vybudoval a vystavěl. Nikdo nemá morální právo přijít a ke všem daním, které do té doby majitel firmy odvedl, si chtít shrábnout ještě něco navíc. Pro mě jako pro politika i podnikatele to je prostě loupež, která není o nic méně hanebná proto, že si na sebe bere šatičky ušité z údajného veřejného prospěchu. 

Veřejný prospěch je v této oblasti témat jediný: aby lidé měli motivaci podnikat, a aby se jim podnikalo dobře, v přehledném a právně konzistentním prostředí. Podnikání se musí vyplácet podnikatelům – a pak se jejich zisk bude vracet celé společnosti prostřednictvím pracovních míst i zisku, který budou vytvářet. A logicky z daní, které budou odvádět.

Tuto tezi lze popsat jako pravicovou, konzervativní. Návrh pana Ferjenčíka oproti tomu představuje pozici levicovou, pozici posilující paternalistickou roli státu zasahujícího do oblastí života, které má pouze regulovat přiměřenou legislativou a dohlížet na její dodržování. 

Ano, moje pozice je pozicí zastánce malého státu. Malý stát v mém vnímání světa přitom neznamená stát, který se chová bezohledně ke svým slabým a potřebným. Státní péče je v tomto kontextu samozřejmě ryze konzervativní hodnotou. Nemůže však být provozována na něčí úkor. Potom se mění v ryzí nespravedlnost. A přesně takový je návrh pana Ferjenčíka především: nespravedlivý. 

Přes všechny námitky, které vůči tomuto návrhu mám, jsem nicméně rád, že s ním pan Ferjenčík přišel. Díky takovýmto návrhům se totiž naše politika stává opět tím, čím má především být. Soutěží argumentů, v níž soutěžícími jsou politici a voliči rozhodčími i poslední instancí. 

Pro naši společnou budoucnost je nesmírně důležité tuto i jiné debaty vést. Bereme si jimi zpátky činorodost, kterou nám na dočasnou dobu ukradl premiér s prezidentem. Soustředili jsme se jen na jejich kritiku, která nám nepřinášela nic. 

Pokud všechno dobře dopadne, už tento týden se uvolní protiepidemická opatření. Rád bych toho využil právě k diskuzi. Rád bych tedy pana Ferjenčíka, pokud to bude možné, pozval k sobě do cukrárny na malou debatu, ve které bychom si mohli vyjasnit naše postoje. Pojďme prostě zase

Lukáš Otys, místopředseda TOP 09

Zdroj: Forum24, 1.12.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme