Czernin: Ministr lepí chyby státu, omezuje vlastníky

27. 9. 2017

Podnik Lesy ČR je téměř monopolním vlastníkem a hospodářem v českých lesích. Měl by tedy mít také odpovědnost za celé lesnické odvětví, a ne pouze zajišťovat zisk pro stát. Alespoň by to člověk v civilizované zemi čekal.

Poslední rozhodnutí ministra Jurečky ale ukazuje na něco jiného. Jeho ministerstvo zakázalo plošně těžbu smrků a borovic. Zákaz platí nejen pro státní podnik, ale také pro soukromé vlastníky lesů. Ptáte se, jaký k tomu měl ministr důvod? Zjednodušeně řečeno: náprava chyb státních správců.

Zatímco soukromí vlastníci lesů si poradili pružněji, stát zaspal. Problém je v zadávání zakázek státu, které se protahuje i v případě, kdy je nutné zasáhnout velmi rychle. Nikdo nezavedl transparentní a přitom rychlejší postup v mimořádných případech, takže se čekalo a čekalo, zatímco kůrovec řádil dál.

A dnes ministr zakazuje soukromníkům těžit vybrané jehličnany bez jakékoliv kompenzace, protože je musí vykácet právě stát. Tím chce napravit chyby své organizace, ale poškozuje všechny odpovědné vlastníky, kteří se zachovali správně, zatímco státní lesy v kalamitní situaci chybně odkládaly zásah.

Je to zásadní zásah do vlastnických práv soukromých, obecních a církevních vlastníků lesů v celé ČR. A je to také zneužití monopolního postavení státní organizace. Po kalamitě, která zasáhla i státní lesy, totiž navíc podnik začal hanebným způsobem přeplácet zpracovatelské firmy, aby je odlákal z nestátních lesů.  A nyní si ministr zemědělství dovolil problémy, které byly způsobeny špatným řízením Lesů ČR kompenzovat na úkor nestátních vlastníků.

Smrk a borovice, ba ani kůrovec za to nemohou. Ministr by měl zjistit, kdo ano.

Tomáš Czernin, senátor TOP 09

Osobnosti: