Chalánková: Pomozme běžencům křesťanům

6. 8. 2015

Pomoc křesťanským rodinám, které musely uprchnout před Islámským státem, vnímám jako správný krok a má moji plnou podporu. Zejména vítám společnou aktivitu Nadačního fondu Generace 21 a Res Claritatis, které již vládu oslovily s nabídkou pomoci pro konkrétní rodiny z táborů v iráckém Erbílu a společně rozvíjejí dlouhodobou iniciativu Bratr je více než bližní. V jejím rámci už k rukám premiéra dorazila nabídka pomoci ze strany desítek rodin a farností z celého Česka, které jsou připraveny poskytnout uprchlíkům útočiště. 

Považuji to za samozřejmý projev sounáležitosti mezi křesťany. Pokud navíc český stát podá křesťanským uprchlíkům pomocnou ruku a umožní jim získat v Česku azyl, přijdou k nám lidé, kteří se díky kulturní blízkosti snadno zapojí do života české společnosti a budou mít zájem na tom, aby se naše země stala jejich novým domovem. 
Možnosti Česka jsou omezené a je na konečném rozhodnutí a zodpovědnosti vlády, kterým migrantům v nouzi svou pomoc nasměruje. 

Zmíněné projekty dávají příležitost ukázat, že církve, křesťanská komunita a stát mohou být vzájemnými partnery. A že mohou společně najít cestu, jak přispět k záchraně válkou ohrožených uprchlíků, současně ale minimalizovat náklady a rizika spojená s přílivem lidí z naprosto odlišného kulturního a náboženského prostředí. Podpora takové iniciativy by měla být ze strany vlády mnohem hlasitější. 

Jitka Chalánková, poslankyně TOP 09

zdroj: Lidové noviny, 6. 8. 2015, str. 11

Štítky
Osobnosti: Jitka Chalánková
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme