Adamová: Jak prosadit opoziční novelu? Nechte ji okopírovat poslanci ANO

24. 1. 2020

Všichni to známe, zatímco každý večer po návratu z práce nemáme kde zaparkovat, míjíme v ulicích autovraky, které se měsíce i roky nepohnou z místa. Nejen že zabírají parkovací místa a hyzdí ulice, ale jsou i nebezpečné, protože čas od času některý z nich shoří. Trápí to lidi v Praze i v dalších obcích po celé republice.

Ve spolupráci se silničním správním orgánem jsme proto v TOP 09 už před rokem a půl připravili řešení – jednoduchou novelu, která měla obcím umožnit letité vraky, kterým třeba i chybí SPZ, z ulic konečně odstranit. Vláda však návrh TOP 09 zamítla, aby měsíc poté předložili poslanci vládního hnutí ANO téměř totožnou novelu, lišící se jen v detailech, kterou vláda naopak podpořila. 

Tento týden jsme se tak s kolegy octli v mírně bizarní situaci, kdy jsme v podstatě hlasovali pro vlastní návrh, pod kterým však byli podepsaní poslanci vládní strany. Hlavní samozřejmě je, že změna konečně prošla, protože na ni spousty radnic čeká „jako na smilování“. Je to ale už poněkolikáté, co opozice odpracuje a předloží téma, které vláda soustavně ignoruje, ta návrh zamítne a vzápětí přispěchá s „vlastním“ řešením. 

Klávesové zkratky Ctrl+C, Ctrl+V jsou holt očividně oblíbené nejen u ministrů za hnutí ANO, ale i u jejich poslanců. Na druhou stranu, aspoň my v opozici konečně víme, jak postupovat, když chceme prosadit potřebné změny. Prostě počkáme, až návrh podají poslanci z vládních stran a pak si „svou“ novelu odhlasujeme. 

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09 

Zdroj: Forum 24, 24.1.2020

Štítky
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme