Nina Nováková ministrovi kultury: Jsou peníze na rekonstrukci Státní opery přiměřené?

28. 1. 2016

Vchod významné evropské hudební scény na adrese Wilsonova 4 v centru Prahy se k datu 1. července 2016 zavře. Proto se nelze divit, když chtějí být nejen milovníci opery a baletu ujištěni, že se Státní opera v roce 2018 po rekonstrukci znovu otevře. Logická je i obava o osud umělců, kteří v souboru Státní opery působí.

Klíčovým aktérem je v tuto chvíli Ministerstvo kultury. Svou roli ale musí sehrát i Magistrát hl.m. Prahy. Opera má totiž najít dočasné útočiště v Hudebním divadle Karlín.

Na jasné otázky musíme znát jasné odpovědi. Některé z nich je třeba žádat po ministrovi kultury Hermanovi. Je finančně zajištěna rekonstrukce domu Státní opery a jsou plánované náklady přiměřené ?

Svůj díl odpovědnosti však nese také radní pro kulturu, mírně řečeno, dysfunkčního magistrátu. Podle jeho slov Praha dojednává poslední, bohužel technicky náročné okolnosti převozu kulis.

Konkrétní otázka, zda je zachování všech souborů Národního divadla součástí vize budoucnosti naší první scény, patřila řediteli Národního divadla profesorovi Janu Burianovi. Jeho souhlasnou odpověď je třeba ještě komentovat. Za existenci souboru opery nebo činohry ve skutečnosti nese zásadní odpovědnost Ministerstvo kultury, které je zřizovatelem.

Kdo má slova obrátit v činy, je tedy jasné.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

Osobnosti: Nina Nováková