Markéta Adamová ministryni Marksové: Lze urychlit vydávání posudků pro vydání příspěvků?

29. 1. 2016

Obracejí se na mě teď lidé, kteří se předtím obrátili na úřady práce se žádostí o přiznání příspěvku na péči. Po několika týdnech, nebo dokonce měsících se v usnesení úřadu práce dočtou, že se řízení ve věci žádosti o přiznání příspěvku přerušuje, protože Česká správa sociálního zabezpečení nedodala posouzení stupně závislosti. Řízení je pak přerušeno, dokud úřad toto posouzení neobdrží, a to na dobu neurčitou. Myslím si, že je to vůči těmto lidem minimálně neférové, i když podle správního řádu je zřejmě zcela v pořádku.

Žadatel netuší, jak a kdy, a jestli vůbec bude o jeho žádosti rozhodnuto. Nemá ani tyto základní informace. Nemá nárok na opravný prostředek, jelikož proti přerušení řízení se nemůže odvolat. Problematika v oblasti posudkových lékařů kdy je jednání s nimi zdlouhavé a posuzování trvá opravdu velmi dlouho, je známý fakt. Zajímalo by mě, co Ministerstvo práce a sociálních věcí v posledních dvou letech, tedy od doby, kdy zastáváte post ministryně, v této věci udělalo. Zda je v současné době nějaká alternativa, jak by se mohlo vydávání posudků urychlit a jak tuto věc řešit.

Můj další dotaz směřuje k novele, kterou jsme projednávali v tomto týdnu v prvním čtení. Ve svém příspěvku jsem se vás dotazovala na analýzu, se kterou přišlo Ministerstvo práce a sociálních věcí, ve které bylo 10% navýšení této sociální dávky. Zajímalo by mě, jestli ta analýza existuje, protože jste na můj dotaz v rámci diskuze nereagovala, ani jste si nevzala závěrečné slovo, tak se vás ptám nyní, jestli existuje, jestli by jste mi jí mohla dodat. 

Markéta Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme