Langšádlová: Správa státních hmotných rezerv má v zásobě pouze jediný lék

23. 1. 2020

Vážený pane ministře, já se na vás obracím jako na ministra zodpovědného za to, jaké léky a v jakém množství má Správa státních hmotných rezerv ve svých zásobách.

Dle informací z otevřených zdrojů má Správa státních hmotných rezerv z léků v zásobě pouze jediný lék, a to antivirotikum Tamiflu. Pro představu například Polsko má ve svých strategických zásobách až tisíc druhů léků tak, aby v každé lékové skupině měli odpovídající objem alespoň jednoho léku. Domnívám se, že strategické lékové zásoby našeho státu by měly být propracovány tak, abychom v krizových situacích byli schopni zabezpečit požadavky na léky pro naše občany. Navíc tyto zdroje by mohly pomoct i v situaci, kdy dochází k výpadkům dodávek léků do lékáren a nemocnic.

Podle otevřených zdrojů se jedná až o 80 druhů léků, které jsou nedostupné. Takže bych si vás, pane ministře, dovolila ještě jednou požádat, jestli byste mi mohl odpovědět na otázku:

Zda máte připravený krizový plán, který by upravil zásoby, strategické zásoby léků ve Správě státních hmotných rezerv. A zda zvažujete, že by mohly být používány například i v případech výpadku tak, jak jsme ho téměř bohužel každodenně svědky.

Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Osobnosti: