Adamová ministryni Marksové: Potřebujeme jasná pravidla, ne nový zákon

10. 11. 2016

Interpelace Markéty Adamové

Vážená paní ministryně,

dlouhodobě řešíme problematiku doplatku na bydlení, kvůli čemuž jsem Vás již v minulosti interpelovala. Zákon o hmotné nouzi prochází jen v tomto volebním období několikátou novelizací, já však dlouhodobě tvrdím, že není nutné neustále měnit zákon a zpřesňovat jej, protože by stačilo, kdyby úředníci Úřadu práce skutečně kvalitně pracovali, prováděli kontroly a to lze i se stávající úpravou zákona. Přesto se mnoho nezlepšilo, obchod s chudobou jen kvete. V poslední době se tento problém z ubytoven přesouvá do bytů. V Jirkově v Severních Čechách vznikla Petice za důstojné bydlení, kterou dne 1. listopadu projednal petiční výbor sněmovny, jehož jsem členkou, přímo s představiteli obce a petenty. SVJ v řadě lokalitách mají zásadní problém s nájemníky bytů, které vlastní spekulanti vydělávající na vysokých částkách doplatků na bydlení, protože majitelé bytů za nájemníky inkasují dávku, ale už nezaplatí za služby či do společného fondu oprav apod.

Jednání byla přítomna i ombudsmanka Anna Šabatová, která potvrdila, že dle výkladu zákona o hmotné nouzi je možné, aby úřady práce dávku rozdělily a část vyplácely přímo SVJ právě na služby. Úřady práce tak dnes nečiní i když by už dávno mohly a z celé situace dál těží nepoctiví spekulanti. Chci Vás požádat, abyste co nejrychleji zadala Úřadu práce pokyn, že mají vytvořit jednoznačnou metodiku, podle které se budou úředníci moci řídit a pomohou eliminovat problém dnes už ne jen s ubytovnami, ale s problematickými majiteli bytů a jejich nájemníky, který dopadá na poctivé a slušné lidi, vlastníky okolních bytů.

SVJ se dnes často nacházejí před krachem, protože nejsou schopni platit dluhy za problematické sousedy. Jim bychom měli skutečně pomoci a neobávat se, že lidé z problematických bytů budou žalováni nepoctivými vlastníky bytů, protože (jak uvedla ombudsmanka) ti by neměli před soudem s takovou žalobou uspět. 

Odpověď ministryně Marksové

Poslankyně a poslanci, jsem vlastně vděčná, že poslankyně za stranu, jakou je TOP 09, říká něco o lidech, kteří pracují na úřadu práce a že je potřeba, aby vlastně tito mnohem více a lépe kontrolovali. Tak já bych ráda připomněla, že když jsme nastoupili do této vlády, tak jsme zdědili situaci, kdy pan exministr Drábek za TOP 09 úplně zmasakroval úřady práce. Přes všechen odpor obcí a rozumných lidí násilně převedl agendu hmotné nouze z obcí na úřady práce a zároveň drasticky snížil počty těch úředníků, kteří tu agendu dělali. Takže vlastně znemožnil jenom tou redukcí... Za prvé to byl neskutečný zmatek, tam se stěhovaly fyzicky počítače atd., atd.. Za druhé samozřejmě znemožnil to, aby ty úřednice opravdu měly kapacitu a chodily na nějaká opravdu důkladná sociální šetření, protože byly rády, že seděly v kanceláři a byly schopny nějak ty dávky vydávat a aspoň elementárně kontrolovat ty podklady.

Od doby, co jsem nastoupila, žádáme vládu o navýšení počtu těch úřednic. Pořád ještě nejsme na tom v uvozovkách "předdrábkovském" stavu a vlastně posledních 300 lidí - a to taky pořád ještě nebudeme na těch 100 % - máme přislíbeno až od 1. července následujícího roku. A ráda bych také podotkla, že celý ten obchod s chudobou se rozjel právě za těch dvou předchozích pravicových vlád za těch osm let, ten se nerozjel teď a nerozjel se předtím za vlády ČSSD. To si myslím, že je docela podstatné. Nicméně tou první novelou zákona o hmotné nouzi jsme dokázali hodně zregulovat ubytovny. Některé už se zavírají, některé mizí a ten poplatek na bydlení se snižuje. Ale máte pravdu, že ti podnikatelé s chudobou si našli jinou cestičku a začali tyhle lidi stěhovat do těch privatizovaných zejména paneláků, do těch normálních volných bytů. A bohužel zatímco ty ubytovny jsme byli schopni regulovat celkem ve své vlastní kompetenci, tak v tuto chvíli, když se bavíme o sdružení vlastníků jednotek atd., tak to už není jenom resort MPSV, my prostě na to potřebujeme součinnost ostatních, zejména Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva spravedlnosti kvůli občanovi, potřebujeme orgány veřejného zdraví, tedy hygienu. A já jsem na vládě na podzim nebo někdy v létě předložila materiál Identifikace problémů v bydlení, který zavazuje i ty ostatní resorty k součinnosti. Například jedno z těch odhalení, které mě dodnes nepřestává fascinovat, je, že někdy v roce 2006 zmizely hygienické standardy na byty. Takže dnes, když máme úplně zdevastovaný byt, tak my nemáme jak říct, že do tohohle bytu nebudeme platit sociální dávku. A jsou tam i jiné regulace, aby třeba právě to sdružení vlastníků jednotek bylo schopno nějakým způsobem regulovat, kdo se jim tam stěhuje. To jsou regulace, které jsou naprosto běžné v Západní Evropě. A já když jsem vůbec vyslovila takovou myšlenku, tak se na mě snesla mediální vlna kritiky nějakých majitelů domů. Takže tady taky bychom se měli rozhodnout, co vlastně chceme.

Nicméně to, co my můžeme teď dělat v naší kompetenci, je, že pokud se dějí ty věci, které se také dějí v Jirkově, kdy vlastně majitel bytu, který ho pronajímá, neodvede sdružení vlastníků jednotek peníze na energie a služby, zejména jde o ty energie, tak my jsme už na podzim vydali naši vnitřní instrukci, že to lze, že úřady práce to mohou potom platit přímo tomu sdružení, aby tohle bylo v pořádku. A už se to začalo v tuto chvíli praktikovat ve Vrchlabí a my jsme to teď znovu oživili, znovu jsme to těm úřadům práce řekli, protože to vypadá, jako by ta instrukce úplně k některým nedošla včas do těch jednotlivých pracovišť. Takže jsme se znovu postarali o to, aby si byli opravdu jistí, že to tak vyplácet smějí. Děkuji.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme