Jan Horník

Kandidát do Senátu za obvod č. 1 - Karlovy Vary (za STAN)

Narodil se 19.03.1954 v Mariánských Lázních. V roce 1980 dokončil studium Vysoké školy zemědělské v Praze, obor meliorace, se zaměřením na odvodnění a závlahy, zemědělské stavby a tvorbu a ochranu životního prostředí. Po ukončení studia pracoval jako projektant v Agroprojektu.
 
Ze zdravotních důvodů se přestěhoval z Karlových Varů do hor, na Boží Dar, kde nejprve pracoval v několika dělnických profesích, poté jako vedoucí lyžařského areálu a správy majetku u TJ Jáchymov. Do sametové revoluce vedl pobočku JZD Chýně.
 
Po listopadu 89 výrazně přispěl k osamostatnění obce Boží Dar, v březnu 1990 byl zvolen jejím starostou, kterým je dodnes.
 
V roce 2004 byl poprvé zvolen senátorem za senátní obvod č. 1 - Karlovy Vary jako nezávislý kandidát a po svém zvolení vstoupil do senátního Klubu otevřené demokracie, který v té době sdružoval především nezávislé kandidáty. Ve volbách roku 2010 svůj mandát obhájil jako nezávislý nominovaný hnutím Starostové a nezávislí (STAN), od roku 2012 je předsedou stejnojmenného senátorského klubu. 
 
Další aktivity
 
V devadesátých letech byl jedním z iniciátorů založení Sdružení měst a obcí Krušné hory – Západ a následně jeho aktivní člen.
V průběhu let byl iniciátorem založení několika sdružení a svazků měst a obcí, ziskových i neziskových organizací ve veřejném sektoru, ale i např. občanské iniciativy na ochranu přírody a životního prostředí.
 
Stál u mnoha pilotních projektů z oblasti alternativních zdrojů energie a šetření s energiemi. Touto oblastí se zabývá dodnes.
  • 1999 - 2005 prezident české části Euregia Egrensis.
  • 2000 – dodnes krajský zastupitel
  • 2002 - 2004 společný prezident české i německé části Euregia Egrensis.
  • 2004 – dodnes z  pověření Senátu PČR zastává různé veřejné funkce.
Rodina
 
Je podruhé ženatý. Z prvního manželství má dospělou dceru Michaelu. S manželkou Martinou vychovává dva syny, Daniela (1991) a Sebastiana (2003).
 
Zájmy a záliby: Příroda, sport - lyžování, zakladatel skateboardové asociace v tehdejším Československu.
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme