Mgr. Ondřej Kolář

40 let, poslanec Parlamentu ČR, Praha, TOP 09

Ondřej Kolář se narodil 13. března 1984 v Praze. Vystudoval obor mediální studia na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a práva na Západočeské univerzitě v Plzni. Absolvoval také International Legal Studies Program na American University, Washington College of Law ve Washingtonu, D.C. a jeden rok studia germanistiky na Trinity College v irském Dublinu.

Před politickým angažmá pracoval na Newyorské univerzitě v Praze. Od roku 2011 začal pracovat jako tajemník předsedy TOP 09 a tehdejšího ministra zahraničích věcí Karla Schwarzenberga. V roce 2013 se stal předsedou regionální organizace TOP 09 Praha 6. Následně v říjnu roku 2014 dovedl TOP 09 k vítězství v komunálních volbách a byl zvolen starostou městské části Praha 6. Starostou byl znovuzvolen i v následujících komunálních volbách konaných v roce 2018.

V roce 2019 byl na 6. celostátním sněmu TOP 09 zvolen do pozice člena celostátního předsednictva strany. Tuto pozici o dva roky později obhájil opětovným zvolením do předsednictva strany.

Od roku 2021 je poslancem Parlamentu České republiky, kde je místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti a členem Ústavně-právního výboru. Dále členem Stálé komise pro hybridní hrozby, Stále komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní a informační služby a členem Stálé komise pro Ústavu České republiky. Mimo Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky je členem správní rady ČVUT.

V posledních letech vešel Ondřej Kolář ve známost především díky upozorňování na vměšování cizích mocností do české politiky. Veřejný zájem vyvolalo odstranění sochy maršála Koněva na Praze 6, o kterém zastupitelstvo rozhodlo pod jeho vedením v září 2019. O půl roku později byl pak památník odvezen do depozitáře.

Na evropské úrovni chce Ondřej Kolář mimo jiné prostřednictvím konkrétní legislativy přinést téma řešení zabavených ruských majetků, aby se zabavený majetek zločinného režimu dal využít k obraně a následné obnově Ukrajiny.