Pro pražskou TOP 09 je Jan Palach velkým bojovníkem za svobodu

16. 1. 2019

Památku studenta Jana Palacha, jako symbolu boje za svobodu, uctili dnes vpodvečer zástupci pražské TOP 09. Na Václavském náměstí, na místě, kde se přesně před 50 lety upálil, položil kytici a zapálil svíčku pražský předseda TOP 09 Praha Jakub Lepš, místopředseda Michal Hroza a další členové a příznivci.

„Jan Palach se před 50 lety upálil na protest proti lhostejnosti značné části naší společnosti vůči srpnové okupaci a jejím dopadům na náš národ. Svým statečným činem ukázal, že ne všichni jsme se smířili s nastupující normalizací. Nepochybně i díky němu v listopadu 1989 éra komunistického Československa konečně skončila, za což jsme mu zavázáni. Proto si jeho čin dnes opět připomínáme a zapálili jsme svíčku na jeho památku,“ uvedl Jakub Lepš, předseda TOP 09 Praha.

„Stále nová svědectví ukazují, že Jan Palach byl především velký bojovník a rozhodně ne oběť. To je podle mě důležité si uvědomit,“ doplnil Michal Hroza, pražský místopředseda TOP 09 a expert na moderní československé a české dějiny.

Důležitou událost moderních československých dějin, kterou chtěl Jan Palach vyburcovat společnost z letargie, do níž začala půl roku po okupaci vojsky Varšavské smlouvy upadat, si členové TOP 09 si připomínají i v dalších městech České republiky. Například v Plzni, Kolínu nebo Hradci Králové, a to i ve vztahu k Palachovu týdnu, který proběhl o 20 let později.

Petr Kučera, krajský manažer TOP 09 Praha

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme