Pražské vítězství TOP 09 v říjnových volbách je správná ambice, říká Václav Novotný

11. 9. 2017

Václav Novotný vede v současnosti klub TOP 09 v pražském zastupitelstvu, který je zde nejsilnějším opozičním subjektem. Bývalý náměstek primátora pro oblast kultury a památkové péče je pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny na pražské kandidátní listině na čtvrté pozici. O probíhající kampani si povídal se serverem Pražský patriot.

Do voleb zbývá měsíc a půl, kampaň je v plném proudu. Jaká jsou v ní hlavní témata pražské TOP 09?
Důraz klademe na dopravu, která má pro Pražany, ať už jezdí autem či MHD, velký vliv na kvalitu jejich života v metropoli. Problémem jsou nedokončené silniční okruhy, jak vnější, tak vnitřní. Lidi také trápí dlouho slibovaná, ale stále nerealizovaná linka metra D. Slyšeli jsme spoustu řečí o vlakových spojeních, ale nevidíme reálná řešení. Příprava železničního spojení na letiště se zbytečně prodlužuje.
 
Jak zde může pomoci a působit stát?
Současná koalice v Praze zastavila vývoj města. Vnímáme, že to takto nemůže zůstat. Je nutné realizovat spoustu řešení. A to prostě nelze bez spolupráce města a státu. Ten je někde přímý investor, ale i v akcích, kde je primárním investorem Praha, je potřeba součinnost státu. Smutné je, že i když je v posledních letech koalice na vládní i pražské úrovní prakticky identická, tak se to na realizaci staveb potřebných pro Pražany neprojevuje. To je promarněná příležitost.

Vaším tématem je i revitalizace holešovického Výstaviště Praha, která je stále odkládána. Jak zde může pomoci stát, respektive poslanci? Vždyť je to investiční akce hlavního města?
To sice ano, ale stát se může přijetím potřebných zákonů zasadit třeba o to, aby se v Praze efektivně vybíraly poplatky z cestovního ruchu. A tyto příjmy by pak pomohly projekty typu holešovické výstaviště financovat. Narážím zde na sdílené bydlení typu Airbnb, které funguje v jisté pololegalitě a metropole zde kvůli chybějící legislativě přichází značné částky.
 
Zasadil jste se o rekonstrukci různých pražských památek, například zámku Ctěnice, Petřínské rozhledny či věže chrámu sv. Mikuláš na Malé Straně. Co byste v případě vašeho zvolení do Poslanecké sněmovny prosazoval v oblasti památkové péče?
Snažil bych se přičinit a prosadit o přijetí nového památkového zákona, který bude odpovídat požadavkům dnešní doby. A také je potřeba vytvořit normy, které by daly jasná pravidla pro působení neziskových organizací v oblasti kultury. To je velký dluh současné vlády.

TOP 09 je proti bezpečnostním rámům, které byly u vstupu na Pražský hrad zavedeny loni, u vstupů se kvůli nim tvoří fronty. Jaký je na omezení váš názor?
Ty rámy a zdlouhavé kontroly jsou špatné. Lidé ve frontách jsou potenciálně více ohroženi, než kdyby přicházeli na Hrad přirozeně a bez kumulace na jednom místě. Hrad se stal papaláškou pevností, do které je zhoršený přístup. Prezident Zeman se tam opevnil a lidem to nepřináší nic dobrého, vystavuje je navíc bezpečnostnímu riziku.
 
Jak by mohli poslanci donutit prezidenta k odstranění rámů?
Toto opatření je na rozhodnutí prezidentské kanceláře, takže přímo donutit ho nelze. Ale poslanci kanceláři schvalují rozpočet, je v něm i kapitola bezpečností. A když do ní neschválí Parlament dostatek prostředků, Hrad nebude mít peníze na realizaci takových hloupostí.
 
Jaký výsledek v Praze byste v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny považoval pro TOP 09 za úspěch?
Chceme zde vyhrát, jsem přesvědčen, že naše vítězství je ta správná a zdravě sebevědomá ambice. Když byla TOP 09 součástí magistrátní koalice a měla své členy ve vedení Prahy, vládla podle mne dobře a efektivně. Věřím, že si na to Pražané vzpomenou a ocení to hlasem pro naše kandidáty.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme