Praha 8 se vykašlala na obyvatele Palmovky a místní občanskou vybavenost

21. 9. 2017

TOP 09 na včerejším zastupitelstvu Prahy 8 prosadila otevření diskuze nad aktuálním vývojem v kauze Nová Palmovka. Stavba budovy, která byla projektována jako nové sídlo radnice, by se měla po téměř třech letech opět spustit. I přes dlouhou diskuzi zůstává nad projektem řada otázek, na které nedokázal radní Prahy 8 Radomír Nepil odpovědět.

 

Původní termín dostavby byl plánován na duben 2015. Po komunálních volbách v roce 2014 však současná koalice na Praze 8 projekt zastavila a přestala realizátorům stavby platit za práci. To vyvolalo hned několik soudních sporů jak ze strany městské části, tak ze strany realizátora.

 

„Praha 8 uměle vyvolala řadu vykonstruovaných soudních sporů, ve kterých však neuspěla. V nejzásadnějším sporu, který měl určit vlastníka, radnice sama ustoupila a vlastní žalobu stáhla,“ říká Jakub Čáp, zastupitel Prahy 8 za TOP 09. Údajná nesrovnalost ohledně vlastnictví byla přitom hlavním argumentem, kvůli kterému koalice celý projekt zastavila.

 

Nyní to vypadá, že se po téměř třech letech začne opět stavět. Za podmínek, které se však neslučují s původním záměrem. Zastupitelé na hlavním městě totiž rozhodli, že se do rozestavěné budovy na Palmovce nastěhuje na 50 let nový nájemce – Pražská záchranná služba. Podle původního záměru však měly mimo radnice významnou část budovy obsadit komerční a obchodní prostory. Ty měly zhodnocovat investici do celé stavby. Místo toho budou budovu obývat úředníci pražské záchranky.

 

„Starosta Petrus zpochybňoval projekt nové radnice tím, že se do budovy všechny osmičkové úřady nevejdou. Po třech letech to vypadá, že se tam vejdou nejen úředníci městské části, ale také úředníci pražské záchranky. Je to další ukázka toho, že veškeré argumenty koalice byly pouze zástupné,“ říká předseda TOP 09 na Praze 8 Tomáš Tatranský. „Tyto zástupné problémy však stály obyvatele Prahy 8 přes 760 000 Kč měsíčně. A dnes se ukazuje, že stavba mohla už dva roky stát a sloužit občanům Prahy 8,“ dodává.

 

Výměnou za to, že komerční prostory nahradí kanceláře záchranné služby, poskytne hlavní město Praze 8 dotaci ve výši 600 mil. korun.

 

„Problém je v tom, že místo toho, aby radnice pořízenou dotaci investovala s péčí řádného hospodáře do jiných smysluplných projektů, rozpouští je v běžných výdajích. Na dotazy, proč tak činí, nám bohužel radní Nepil neodpověděl. Za těch 50 let by však příjmy za komerční prostory pražskou dotaci zcela jistě přesahovaly,“ míní Markéta Pekarová Adamová, zastupitelka Prahy 8 a místopředsedkyně TOP 09.

 

Mezi obyvateli Prahy 8 vznikla také petice, která žádala bezodkladnou dostavbu objektu podle původního záměru. Pod ní se objevilo více jak 500 podpisů. „Lidé si přejí, aby Palmovka konečně nebyla „mrtvým údolím“ Prahy 8. Přeměnu, kterou původní projekt nabízel, potřebuje jako sůl. Nešlo pouze o všechny úřady pod jednou střechou. Projekt měl přinést občanskou vybavenost – nové obchody, restaurace, kadeřnictví a řadu dalších služeb. To by Palmovce, která si zaslouží víc než dostává, moc pomohlo. Obávám se, že současná vize toto obyvatelům Prahy 8 nenabízí,“ myslí si Petr Pelc, jeden z iniciátorů podpisové akce. 

Markéta Pekarová Adamová, zastupitelka Prahy 8 a místopředsedkyně TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme