Martin Dlouhý (TOP 09): Náklady na život v Praze jsou vyšší, je čas zabývat se přirážkou k platu

Článek z Pražského patriotu

12. 10. 2017

Tato volební kampaň je mimo jiné ve znamení boje o vyšší platy učitelů a dalších zaměstnanců škol, lékařů, zdravotních sester, odborných sociálních pracovníků atd. Realitu však zastiňuje populistický souboj politiků o to, kdo slíbí víc. Kde se na to vezmou peníze, je už věc jiná.

 

Hlavní město je obvykle dražší než zbytek země, což platí i pro Prahu a ČR. Dražší hlavní město však má významné dopady na trh práce. Zaprvé, je velmi těžké zaplatit zaměstnance ve veřejném sektoru. Policista, lékař, sociální pracovník, či úředník berou stejně v Praze i mimo Prahu, neboť tabulky jsou stejné. Mají ale zcela jiné životní náklady (doprava, bydlení). Důsledkem je pak odchod těchto kvalifikovaných lidí do soukromého sektoru.

 

Zadruhé, pracovníci s nízkými platy jsou na tom v Praze ještě hůře, protože se dostávají se do situace, kdy doslova musí bojovat o přežití v drahém hlavním městě. Ne všichni Pražáci berou vysoké platy, jak si někdo může myslet.

 

Například v Londýně velký rozdíl mezi životními náklady v hlavním městě a mimo něj řeší tzv. londýnskou přirážkou k platu (v originále London Weighting nebo London Allowance). Tato přirážka existovala v určité formě již ve 20. letech 20. století, kdy státní úřednici pobírali různé platy v Londýně a mimo Londýn.

 

V současnosti však nejde pouze o veřejné zaměstnance, protože londýnskou přirážku dostávají i zaměstnanci soukromých firem. Londýnská přirážka je chápána jako kompenzace vyšších výdajů domácností na dopravu, bydlení a péče o děti. V průměru činí 4000 liber ročně (120 000 Kč ročně) a odhaduje se, že pro kompenzaci nákladů by měla být nejméně o polovinu vyšší. A tak už ani mnohý profesor na londýnské univerzitě si nemůže dovolit žít s rodinou v Londýně a stěhuje se do satelitů.

 

Podobný rozdíl najdeme i mezi Prahou a zbytkem ČR. Je možné žít stejně v Praze za stejný plat zaměstnance veřejného sektoru, jako v menším městě? Je čas otevřít i toto téma a zabývat se pražskou přirážkou. Asi to nebude populární, vždyť co si to ty Pražáci vymýšlej. Ale Pražané, kteří nemají nadprůměrné příjmy, si to zaslouží, jinak nám totiž hrozí nedostatek pracovních sil.

 

Autorem textu je Martin Dlouhý, předseda pražské TOP 09, číslo 8 na kandidátní listině pražské TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme