25. 5. 2016

„Stres z práce není nutné přebíjet stresem ze sportu, protože i ten sportovní může být zdraví škodlivý,“ říká Ing. Radim Šenk, MBA, FCCA, člen Zastupitelstva MČ Praha 9 a náměstek ředitele Ústřední vojenské nemocnice. 

I děti Radima Šenka jsou velmi často „online“ a je obtížné jim vysvětlit, že počítač nenahradí kamaráda na hřišti. Stejně jako to, že život je ve skutečnosti o jiných hodnotách, než které vidí ve virtuální realitě internetu nebo televize. 

„Proto se s manželkou snažíme zapojovat je už od malička do sportovních aktivit; u ZŠ Novoborská máme tartanové hřiště, které často využíváme. Posilování těchto návyků už od školních let, ve spojení s hrou a radostí ze sportu, umožní jejich pokračování i v dospělosti, což podpoří prevenci možných onemocnění,“ vysvětluje Radim Šenk. 

Jak dohlížíte na sportovní rozvoj svých dětí?
Jsem zastáncem všeobecné pohybové přípravy už od předškolního věku. Proto jsme s oběma dětmi začínali u Vlasty Křišťanové v tělocvičně SK Prosek a moc se jim tam líbilo. Starší syn si pak vybral fotbal a dcera tancování a jízdu na koni.

Vy sám jste aktivně sportoval?
Začal jsem hrát lední hokej a fotbal již v první třídě ZŠ a v podstatě v něm rekreačně pokračuji dodnes. U sportu odpočívám a nezáleží mi na konkrétní aktivitě. Navíc mi s přibývajícím věkem pomáhá udržet kila pod kontrolou.

Tedy motivace udržením postavy?
Každý chce vypadat dobře, to nepopírám. Jelikož ale pracuji v nemocnici, vím dobře, jaká jsou rizika obezity. Vzhled tedy není to, o co běží. Jde hlavně o prevenci onemocnění a sport je pouze jedním ze základních kamenů správné životosprávy, stejně jako výživa a spánek.

Proč by měli začít sportovat i lidé, kteří se dosud sportu vyhýbají?
Dnes je sport (mluvím o jeho rekreační formě) mnohdy vnímán jako „trendy“ záležitost, jako nutné doplnění aktivity zaneprázdněných manažerů, kteří chtějí svému okolí ukázat, že udrží krok s kolegy…  A to vede spíše než k podpoře zdraví rovnou do úrazových ambulancí.    

Je podle vás v Praze 9 dostatek sportovišť pro rekreační účely?
Situace se pomalu zlepšuje, ale vždy je prostor k dalšímu vylepšení, třeba u nás na Proseku. Sport v jakékoliv formě pomůže udržet i pracovní a mentální svěžest, proto pohyb doporučuji i seniorům.
V minulosti lidé sportovali hlavně pro radost a potěšení. Sport byl pro ně koníčkem a příležitostí setkat se s přáteli a rodinou, pobavit se nebo jen tak relaxovat. A to je podle mě nejdůležitější: ať už budete sportovat, poslouchat hudbu, tancovat nebo se jen tak procházet, hlavně si to užívejte a radujte se ze života.

A na závěr několik rad od Radima Šenka:

Dělejte sport

  • který vás baví (jen tak u něj vydržíte),
  • u kterého jste schopni relaxovat (sami nebo ve skupině)
  • a který je přiměřený vašemu věku a fyzické kondici (omezení rizika zranění).

 

 

 

(red)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme