Projekt založení občanského sdružení mladých Pražanů pod názvem „TOP Tým“

28. 3. 2011

Projekt založení občanského sdružení mladých Pražanů pod názvem

„TOP Tým“

V Praze dne 26.12.2010                                                  zpracoval  Jan Kavalírek

Ing. Mgr. Hana Havlová

Projekt založení občanského sdružení mladých Pražanů

pod názvem

„TOP Tým“

 

I.

Zájem mladé pražské generace o českou politiku roste

 

Začátek 21. století s sebou přinesl řadu sociálních a politických změn, na které je třeba efektivně reagovat. Politika už dávno není jen zájmovou oblastí střední a starší generace a této skutečnosti je třeba využít. V dnešní době přibývá stále více mladých lidí, kteří mají jak o politiku, tak o celkové dění v našem státě zájem a mají o něm dostatečný přehled. Lidí, kteří nechtějí jen nečinně sledovat, co se s naší zemí, jak na vnitrostátní tak i na mezinárodní scéně děje. Lidí, kteří se chtějí aktivně zapojit, promluvit a být součástí celého tohoto procesu vývoje našeho státu a naší kultury.

Je zde řeč o skutečnosti, která se v posledních letech dotkla celé České republiky, nejvíce však našeho hlavního města Prahy. Stále více mladých Pražanů má svůj názor např. na problém vysokého schodku státního rozpočtu, sociálních nepokojů či nedostatku parkovacích míst. A nejen to – stále větší procento z nich má chuť s tím něco dělat a ne jen čekat. Jednoduše řečeno, dnešní mladí Pražané chtějí ovlivnit, kam se jejich hlavní město a potažmo celá republika budou ubírat.

 

 

II.

Potřeba seberealizace mladé generace

My, jako Top 09, bychom tento fakt neměli jen nečinně přehlížet. Protože je to právě Praha, která je momentálně naší prioritou číslo jedna a kde bychom do budoucna chtěli mít rozhodující vliv na jejím řízení. Měli bychom proto využít tohoto nového trendu k ještě většímu posílení a stabilizaci naší pozice v Praze pro nadcházející roky. Měli bychom mladým lidem v oblasti Prahy, kteří sdílejí naše postoje a pravicové myšlení, nabídnout možnost seberealizace v našem programu a naší politice. Měli bychom jim nabídnout možnost vyjádřit se a pomoci nám vybudovat lepší Prahu. Měli bychom jim nabídnout možnost aktivně se zapojit do rozhodování ohledně našeho hlavního města.

Momentálně se totiž po Praze pohybuje hodně mladých lidí, kteří by takovou příležitost ocenili, ale bohužel se jim nenaskýtá. A velké procento z těchto lidí sympatizuje s  naší politikou a vzhlédlo se v našich postojích a našem programu. Byla by proto velká škoda, kdybychom jim tuto možnost seberealizace nenabídli.

 

III.

Potřeba vybudování mladé pražské platformy

Pokud chceme získat rozhodující vliv a dlouhodobou stabilní kontrolu nad územím našeho hlavního města, nesmíme oslovovat pouze již zkušenou a zainteresovanou generaci, ale musíme na svoji stranu získat i výše uvedené mladé lidi a vychovat si tak budoucí generaci, která převezme naše názory a bude je dále šířit.

Pokud chceme tuto mladou generaci oslovit a najít s ní společnou řeč, musíme mít zástupce této skupiny i v naší straně ve formě určité platformy již známých „týmů“, které jsou ve světě tolik úspěšné ( pro příklad bych uvedl tým v rámci německé CDU/CSU Angely Merkelové a americké Demokratické strany Barracka Obamy ). Tím zároveň získáme bližší vztah k lidem obecně a z toho plynoucí vyšší počet mladých voličů.

Naší myšlenkou je založení organizace umožňující realizaci mladých lidí, v počátku jen na pražské úrovni, v rámci celostátní strany TOP 09. Bude to prostor, kde se budou sdružovat středo-pravicově zaměření, mladí, perspektivní lidé se zájmem o pražskou politiku a veřejné dění vůbec. Bude to prostor pro lidi vzdělané, pracovité a ambiciózní. Bude to prostor pro budoucí vliv TOP 09, který si sami utvoříme. Je to ideální řešení pro naše mladé příznivce, kteří se chtějí účastnit na naší politice a zároveň se chtějí realizovat a fungovat mezi svými věkovými vrstevníky.

 

 

IV.

Výhody kooperace mladé a zkušené generace

Hlavní výhoda zde již byla zmíněna, a to je zachování naší politiky i pro nadcházející generace. Díky této organizaci bychom měli možnost zaučit a vychovat si mladé lidi k obrazu svému. Tento vklad by se nám jistě brzy vrátil ve formě přínosu a pomoci těchto mladých lidí pro stranu.

Dalším nesporným přínosem by bylo propojení mladé a zkušené generace samo o sobě. Šlo by zde o propojení znalostí a zkušeností na straně jedné a dravosti, ambiciózního mládí, chuti pracovat a touze po vzdělání na straně druhé. Díky tomuto spojení bychom mohli v rámci TOP 09 vytvořit velmi efektivní mix, který by nám mohl zajistit úspěch nejen v Praze, ale i v celé ČR pro mnoho nadcházejících let.

 

 

V.

Přínos mladé generace pro TOP 09

1)      Tým mladé generace bude bezesporu evokovat lavinu svěžesti, odhodlání, pracovitosti, touhy po vzdělání a úspěchu strany. Mladí Pražané mají povahu vítězů, tak proč toho nevyužít.

2)      Přínos nových myšlenek a svobodomyslnosti. Pokud se chceme stát vedoucí stranou Prahy, nesmíme mít zastoupení jen střední generace a výš, ale potřebujeme mezi svými řadami i hlasy generace mladé. Zapojení mladé generace by vedlo k řadě nových, efektivních nápadů a myšlenek, které můžou být nejen pro obyvatele Prahy velmi atraktivní.

3)      Větší propojení s voliči. Pokud vezmeme do svých řad i mladou generaci, tak tato generace bude poslouchat a předávat našemu vedení hlasy a názory mladých obyvatel Prahy. Díky tomu poskytneme i mladým Pražanům možnost vyjádřit svůj názor, který bude interpretován dál právě díky naší nové mladé platformě. Ta tedy bude symbolizovat odraz a postoje mladé generace Pražanů. Díky tomu budeme mít k pražskému obyvatelstvu zase o něco blíže. Mladí si vždy budou lépe rozumět a snáze komunikovat s mladými.

4)      Zapojení více lidí = více voličů pro naši stranu. Pokud budeme s touto dnes mladou generací úspěšně komunikovat a získáme jejich sympatie, zajistíme tím nemalý přínos nových volebních hlasů, u kterého je však potenciál, že ho budeme dostávat po celou dobu jejich života. Plyne z toho tedy pro nás velká šance na stabilní a pevnou voličskou základnu.

5)      Rozšíření spektra a rozsahu našeho vlivu. Pokud získáme na svoji stranu část mladé pražské generace, bude to pro TOP 09 znamenat rozšíření jejího vlivu i mezi mladé lidi v oblasti našeho hlavního města. Pokud získáme jejich podporu a budeme schopni si ji udržet, zabezpečíme si velký vliv a tím i široké možnosti v naší působnosti.

VI.

Hlavní cíle organizace

1)      Smyslem založení občanského sdružení a základním cílem činnosti je vysvětlování politiky TOP 09 mladým lidem.

2)      Stejně důležitým posláním platformy  je vysvětlování konzervativních a liberálních hodnot, vedení mladých lidí k odpovědnosti a úctě k zákonům tzn. k základům právního státu.

3)      Seznamování členů a příznivců s prací státní správy a samosprávy, vymezením pravomocí obcí, krajů a státu, zefektivněním výkonu veřejné správy a samosprávy

4)      Podílet se na pražském politickém dění, hlavně co se týče záležitostí dotýkajících se mladé generace

5)      Snaha o vytvoření „aury“ mladých lidí kolem strany TOP 09

6)      Dát vzor mladým lidem v oblasti Prahy a iniciovat je pro vstup do strany TOP 09

7)      Stabilně rozšířit voličskou základnu strany o mladou pražskou generaci

8)      Umožnit mladé generaci zapojení se do diskuze o problémech v Praze a jejich řešení pro mladou generaci atraktivním způsobem– pomocí internetových debat a sociálních sítí

9)      Dát mladým lidem jasně najevo, že i oni mohou být velkým přínosem pro stranu, že nás jejich názory zajímají a mohou něco změnit.

10)  Informovat mladé lidi o cílech a názorech  TOP 09 na řešení problémů dotýkajících se celé politické scény, zejména pak mladé generace.

11)  Provoz nové vlastní webové stránky a zajištění komunikace s voliči pomocí internetu a sociálních sítí ( např. Facebook ). Zde by bylo možno zveřejňovat novinky strany TOP 09 a díky těmto sítím by mohli být naši voliči v užším kontaktu s vedením TOP 09, vznášet na něj dotazy, připomínky a vést internetové debaty, čímž by se prohloubil osobní přístup k našim voličům. ( Jedná se zde o strategii inspirovanou                  např. vítězstvím Obamy v USA nebo Camerona ve Velké Británii, ke kterému jim významnou měrou pomohl právě osobní přístup na internetu a pomocí sociálních sítí )

12)  Besedy s nezávislými  odborníky a stoupenci TOP 09

 

 

Prostor platformy je otevřen i pro tu část mladých lidí, kteří v ní budou hledat kamarády či prostor pro svůj další odborný růst,  mají zájem a chtějí si vyjasnit své budoucí ideologické zaměření, názor na život a jeho hodnoty a jsou připraveni o svých názorech diskutovat.

 

 

Máte-li zájem ovlivňovat dění ve městě, ve kterém žijete, vyjadřovat se k otázkám jeho rozvoje a není-li Vám lhostejné jak vypadá např. školství, kultura, zdravotnictví, doprava, ale i životní prostředí, rádi Vás přivítáme ve svých řadách.

 

Pro bližší informace, jak se stát členem sdružení Top Tým, se obraťte na :

 

Jana Kavalírka - předsedu sdružení

 

Kontakt:

Telefon : 728 472 322

e-mail: jankavalirek@seznam.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme