Před 27 lety se zhroutila komunistická totalita – boj za demokracii ale pokračuje

20. 11. 2016

Ve čtvrtek 17. listopadu si celá země připomněla sedmadvacáté výročí brutálního zásahu komunistické policie proti pokojné manifestaci organizované vysokoškolskými studenty. Představitelé TOP 09 i tisíce dalších občanů položili věnce a kytice k pamětní desce na Národní třídě, kde k útoku pohotovostních jednotek došlo. 

„Vzdáváme hold všem, kteří bojovali za svobodu a demokracii. Letošní 17. listopad je v mnoha věcech jiný. Víc než jindy si uvědomujeme, že hranice akceptovatelného se den za dnem posouvají. Mnohé z toho, co bychom ještě před rokem považovali za sci-fi, se stalo realitou. Význam slov jako ctnost, solidarita, lidská práva a humanita bledne ve stínu příklonu k nedemokratickým režimům a šíření nenávisti ve společnosti,“ napsalo ve svém prohlášení celostátní vedení TOP 09. 

„Demokracie, přes všechny slabosti, je tím nejlepším, co dosud lidstvo vytvořilo, a současná situace v naší společnosti i ve světě ukazuje, jak zranitelná je a jak moc potřebuje ochranu a péči každého z nás,“ prohlásil předseda TOP v Praze 9 MUDr. Michal Mašek a dodal, že je nutné, abychom v tomto směru začali každý u sebe, abychom se o demokracii přičinili každý svým dílem. Třeba tím, že půjdeme k volbám a převezmeme svůj díl odpovědnosti. 

Cesta ke svobodě nebyla jednoduchá. Byla vykoupena životy, lety ve vězení nebo omezeními, které postihly miliony lidí. Není zadarmo. Bude nás všechny stát mnoho úsilí, aby nebyla pokřivena a omezena. 

Podrobné informace o Sametové revoluci si můžete přečíst ZDE

Záběry ze studentské demonstrace 17. listopadu 1989, včetně zásahu pořádkových sil, si prohlédněte ZDE.

 

 

 

(red)

Štítky
Osobnosti: Michal Mašek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme