22. 5. 2019

Společná Evropa, která prozíravostí mnoha politiků začala vznikat na ruinách druhé světové války, je historickou příležitostí pro náš kontinent. Je to možnost naučit se překonávat rozdíly a neshody, které v minulosti vedly ke vzniku nepřátelství a válečných konfliktů, a společnými silami udělat z této části světa skvělé místo pro život.

Evropská unie rozhodně není dokonalá. Mnohdy je složitá, nesrozumitelná a často dospěje k rozhodnutí, za které to schytává zprava i zleva. Přesto si myslím, že to je mnohem lepší, než kdyby nebyla.

Pro naši zemi představuje členství v EU i něco navíc: dokončení přechodu od komunistické totality k demokracii. Vstup do Unie udělal před patnácti lety symbolickou tečku za desetiletími komunistické zvůle a panování sovětského impéria. Česká republika má díky členství v Evropské unii unikátní možnost mít silné slovo ve formování budoucnosti naší části planety. Tuto šanci nesmíme promarnit, naopak ji musíme lépe využít.

Musíme si nahlas říci, co od společné Evropy chceme. Definovat, co posune vývoj v naší zemi dopředu. A pak s ostatními členy spolupracovat na hledání řešení, která naše cíle naplní. Úspěch v EU nepřichází sám od sebe, každá země si ho musí odpracovat společným úsilím a schopnostmi všech svých zástupců v EU – od člena Evropské komise přes europoslance, vládu a ministry až po diplomaty.

Unie není jen o geopolitice a penězích. Je hlavně společenstvím lidí, které spojuje i potřeba dodržování principů právního státu a hodnot svobody, demokracie a lidských práv.

Luděk Niedermayer

www.niedermayer.cz