Jste v zaměstnání déle? Děti pohlídají do 17.30

7. 10. 2011

Blíží se pátá hodina odpoledne a děti, které musely zůstat ve školce dlouho, už vyhlížejí rodiče. Ti klopýtají, co mohou, protože v práci skončili později a školka za chvíli zavírá. 
Takový scénář znají mnozí Pražané. V mateřské škole na Proseku se s tím vypořádali po svém. Mateřinka v Litvínovské ulici prodloužila provoz. 
„Rodiče se v jedné z anket školky vyjádřili, že by uvítali delší provozní dobu, aby si děti stihli včas vyzvednout,“ vysvětluje radní pro školství Prahy 9 Zuzana Kučerová, proč se rozhodli provoz prodloužit o půl hodiny. 
Rodiče si tak mohou své děti vyzvedávat do 17.30 hodin. 
„Není to moc, ale například mně by to pomohlo, pracuji do pěti a syna mám ve školce kousek od práce, do půl šesté bych ho stihla krásně vyzvednout. Teď musím spěchat nebo vymýšlet záložní plány,“ zamýšlí se nad výhodností i pouhé půlhodiny Martina Trojanová, která bydlí v deváté městské části. 
Radnice Prahy 9 chce prodloužený režim na školce v Litvínovské ulici 490 vyzkoušet. Pokud se ukáže, že půlhodina navíc bude dobře fungovat, začnou i ředitelky dalších škol zjišťovat u rodičů, zda by službu uvítali i v dalších mateřinkách na Proseku a Vysočanech. 
„Bylo to poměrně náročné na přípravu. Přesto to jistě bude přínosné pro mnoho rodičů. Přeci jen často jsou v práci déle a vyzvedávat děti do pěti hodin bývá komplikované,“ dodává Kučerová. 
Ostatní školky v devátém pražském obvodu zatím mají většinou běžný režim. Děti je mohou navštěvovat od 6.30 do 17.00 hodin. Výjimkou je vedle Litvínovské jen školka Kovářská, kde děti mohou zůstat do čtvrt na šest.

7.10.2011, MF Dnes

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme