Devítce pomáhá kamerový systém

17. 7. 2018

Kriminalita se v loňském roce snížila v celé Praze, stejně tak i na území naší městské části. K jejímu poklesu na Devítce přispívá i městský kamerový systém, který v Praze 9 tvoří devatenáct bezpečnostních kamer, z toho jich je sedm na sídlišti Prosek, čtyři v okolí O2 areny a dalších osm ve Vysočanech. Praha 9 se s tím ale nespokojila a tento systém výrazně rozšířila.

„Rozšířili jsme městský systém o vlastní kamerový systém, v němž je na policejní oddělení svedeno sedmnáct kamer instalovaných ve Vysočanech a dalších dvacet na Proseku. Díky němu velmi výrazně klesla kriminalita v lokalitách, kde jsou kamery rozmístěny,“ vysvětlil radní pro oblast bezpečnosti MČ Praha 9 Milan Tuček (TOP 09) a dodal: „Krádeže a narušení veřejného pořádku mohou policisté podchytit v samém začátku a zabránit v jejich dalším pokračování. Díky kamerám se také daří odhalit řadu trestných činů, zejména fingovaných krádeží (vloupání do objektů, stánků, krádeže vozidel). Záznamy z nich využívají nejen uniformovaní policisté, ale i kriminalisté a městská policie při dohledu nad veřejným pořádkem. Jsou také využívány jako důkazy v trestním a přestupkovém řízení.“

Kamerový systém také pomáhá Praze 9 zvládnout nárůst akcí pořádaných na jejím území. Jen za minulý rok proběhlo v O2 areně 74 sportovních, kulturních a společenských akcí, které navštívilo více než 760 tisíc lidí. Sparťanský areál v Podvinném mlýně hostil účastníky 137 akcí, které vidělo téměř 38 tisíc diváků. 112 koncertů v Modré Vopici navštívilo na 9 tisíc účastníků. Devíti technoakcí v hale v Kolbenově ulici se zúčastnilo více než 11 tisíc návštěvníků. Tisíce lidí pravidelně proudí na bleší trhy. Na 30 tisíc lidí navštívilo akce pořádané MČ Praha 9.

„Celkové snížení kriminality se pozitivně odrazilo také v průzkumu Magistrátu hl. m. Prahy, zaměřeného na to, jak bezpečně se cítí obyvatelé v jednotlivých městských částech. Praha 9 v něm skončila druhá,“ konstatoval spokojeně Milan Tuček.

(red)

Naše kontakty:

Přihlášky prosím zasílejte na tuto adresu:

TOP CENTRUM

Krajská kancelář TOP 09 Praha

Michnův palác, budova č. 2

Újezd 450/40

118 00 Praha 1 - Malá Strana

Úřední hodiny:

Po telefonické dohodě.

Krajský manažer TOP 09 Praha:

PhDr. Petr Kučera