19. 8. 2010

Absolvoval jsem Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a celý život pracuji jako právník. Zabývám se zejména občanským právem, obchodním právem, právem životního prostředí a stavebním právem.
Před rokem 1989 jsem emigroval do Dánska. Můj dánský pobyt mě v mnohém inspiroval. Kvalita dánské péče o životní prostředí a veřejná prostranství je pověstná, jejich parky a cyklostezky, to vše je na velmi vysoké úrovni. Kolo je v Dánsku běžný dopravní prostředek a cyklisté tam mají k dispozici kvalitní síť cyklostezek. Byl bych rád, kdyby se kolo stalo také v Praze běžným dopravním prostředkem a alternativou k městské hromadné dopravě stejně jako příležitostí ke sportovní aktivitě, která je dostupná prakticky každému. K tomu je však bezpodmínečně nutné mít vybudovány kvalitní cyklostezky. A právě o prodloužení a zkvalitnění naší stávající sítě cyklostezek bych se chtěl zasadit. Ovšem ne za jakýchkoli podmínek, musí zde platit heslo „kvalita za přiměřenou cenu“.
Nejen péče o životní prostředí a věci s ní spojené jsou v západní Evropě na lepší úrovni. Další oblastí, ve které zaostáváme a která mě i Ladislava velice trápí, je péče o seniory. Když vidíme, jak si zahraniční turistické výpravy mnohdy tvořené právě seniory prohlížejí krásy naší metropole, a vzpomeneme si na životní úroveň většiny našich seniorů, je nám smutno. Lidé, kteří celý život tvrdě pracovali, si rozhodně zaslouží lepší životní podmínky, než ve kterých žijí dnes. Tento problém se politici musejí snažit vyřešit, a to činy, ne prázdnými deklamacemi. Konkrétněji bychom se rádi zasadili alespoň o realizaci některých z opatření, která v cizině již fungují a o kterých jsme přesvědčeni, že by byly přínosem i u nás:

  • pravidelné bezplatné právní konzultace o nových předpisech týkajících se seniorů, například z oblasti důchodového a sociálního zabezpečení a zdravotní a lázeňské péče;
  • rozsáhlejší využití elektronického zabezpečovacího dohledu pro seniory;
  • podpora zavedení systému Danius, zahrnujícího prvky ochrany zdraví občanů i zabezpečení objektu, který slouží v první řadě k signalizaci stavu ohrožení osob;
  • vytvoření systému umožňujícího sledování kvality péče poskytované ve zdravotnických zařízeních nejvíce ohroženým skupinám občanů, tj. zdravotně postiženým a seniorům;
  • zdarma distribuce refl exních fólií k polepení francouzských holí, nákupních tašek, invalidních vozíků apod., které zvýší jejich viditelnost, a tím i bezpečnost.

Kdo se denně pohybuje po Praze pěšky, bezpochyby se setkává s množstvím nástrah. Mezi ty obzvláště nepříjemné patří hromádky organického původu po našich čtyřnohých miláčcích. Řešení tohoto problému je přitom vcelku jednoduché. Stačí nainstalovat větší počet košů na psí exkrementy. Pokud budou mít pejskaři dostatek míst, kam odložit nevábné důkazy svědčící o existenci čtyřnohého tvora v daném prostoru, jsem přesvědčen, že se situace výrazně zlepší. Nedostatek těchto zařízení je zvláště burcující vzhledem ke skutečnosti, že za svá zvířata musíme obci odvádět nemalý poplatek, přičemž za něj zpět nedostáváme prakticky vůbec nic.
Některé chodníky jsou však i bez těchto nečistot v takovém stavu, že se člověku může dělat špatně. Krom nepěkného pohledu si ale z rozbitého chodníku můžeme odnést i nějaké zranění, a proto oprava chodníků musí patřit Přejeme všem obyvatelům Prahy 4 příjemně strávený zbytek léta. Loučí se s vámi přátelé z Braníku Ladislav Kunert a Jan Kotík. k věcem, které musejí zvolení zástupci řešit jako jednu z priorit.
Praha získala celosvětovou proslulost především díky svým památkám. Je velká škoda, že stále mnoho z nich není v dobrém stavu. Rád jezdím na kole, má oblíbená trasa vede z Braníku podél Vltavy ven z města. Při těchto jízdách často smutně hledím na jednu takovou památku - branický zámek. Je rozhodně chyba i ostuda ponechávat tuto barokní stavbu ze 17. století v tak nedůstojném stavu.
Rád bych pomohl najít prostředky na rekonstrukci nejen této, ale i dalších památek, které se, často v žalostném stavu, nacházejí na území naší městské části.

Jan Kotík

 

Absolvoval jsem Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a celý život pracuji jako právník. Zabývám se zejména občanským právem, obchodním právem, právem životního prostředí a stavebním právem. Před rokem 1989 jsem emigroval do Dánska. Můj dánský pobyt mě v mnohém inspiroval. Kvalita dánské péče o životní prostředí a veřejná

prostranství je pověstná, jejich parky a cyklostezky, to vše je na velmi vysoké úrovni. Kolo je v Dánsku běžný dopravní prostředek a cyklisté tam mají k dispozici kvalitní síť cyklostezek. Byl bych rád, kdyby se kolo stalo také v Praze běžným dopravním prostředkem a alternativou k městské hromadné dopravě stejně jako příležitostí ke sportovní aktivitě, která je dostupná prakticky každému. K tomu je však bezpodmínečně nutné mít vybudovány kvalitní cyklostezky. A právě o prodloužení a zkvalitnění naší stávající sítě cyklostezek bych se chtěl zasadit. Ovšem ne za jakýchkoli podmínek, musí zde platit heslo „kvalita za přiměřenou cenu“. Nejen péče o životní prostředí a věci s ní spojené jsou v západní Evropě na lepší úrovni. Další oblastí, ve které zaostáváme a která mě i Ladislava velice trápí, je péče o seniory. Když vidíme, jak si zahraniční turistické výpravy mnohdy tvořené právě seniory prohlížejí krásy naší metropole, a vzpomeneme si na životní úroveň většiny našich seniorů, je nám smutno. Lidé, kteří celý život tvrdě pracovali, si rozhodně zaslouží lepší životní podmínky, než ve kterých žijí dnes. Tento problém se politici musejí snažit vyřešit, a to činy, ne prázdnými deklamacemi. Konkrétněji bychom se rádi zasadili alespoň o realizaci některých z opatření, která v cizině již fungují a o kterých jsme přesvědčeni, že by byly přínosem i u nás:

 

  • pravidelné bezplatné právní konzultace o nových předpisech týkajících se seniorů, například z oblasti důchodového a sociálního zabezpečení a zdravotní a lázeňské péče;

  • rozsáhlejší využití elektronického zabezpečovacího dohledu pro seniory;

  • podpora zavedení systému Danius, zahrnujícího prvky ochrany zdraví občanů i zabezpečení objektu, který slouží v první řadě k  signalizaci stavu ohrožení osob;

  • vytvoření systému umožňujícího sledování kvality péče poskytované ve zdravotnických zařízeních nejvíce ohroženým skupinám občanů, tj. zdravotně postiženým a seniorům;

  • zdarma distribuce refl exních fólií k polepení francouzských holí, nákupních tašek, invalidních vozíků apod., které zvýší jejich viditelnost, a tím i bezpečnost.

     

    Kdo se denně pohybuje po Praze pěšky, bezpochyby se setkává s  množstvím nástrah. Mezi ty obzvláště nepříjemné patří hromádky organického původu po našich čtyřnohých miláčcích. Řešení tohoto problému je přitom vcelku jednoduché. Stačí nainstalovat větší počet košů na psí exkrementy. Pokud budou mít pejskaři dostatek míst, kam odložit nevábné důkazy svědčící o existenci čtyřnohého tvora v daném prostoru, jsem přesvědčen, že se situace výrazně zlepší. Nedostatek těchto zařízení je zvláště burcující vzhledem ke skutečnosti, že za svá zvířata musíme obci odvádět nemalý poplatek, přičemž za něj zpět nedostáváme prakticky vůbec nic. Některé chodníky jsou však i bez těchto nečistot v takovém stavu, že se člověku může dělat špatně. Krom nepěkného pohledu si ale z rozbitého chodníku můžeme odnést i nějaké zranění, a proto oprava chodníků musí patřit Přejeme všem obyvatelům Prahy 4 příjemně strávený zbytek léta. Loučí se s vámi přátelé z Braníku Ladislav Kunert a Jan Kotík. k věcem, které musejí zvolení zástupci řešit jako jednu z priorit. Praha získala celosvětovou proslulost především díky svým památkám. Je velká škoda, že stále mnoho z nich není v dobrém stavu. Rád jezdím na kole, má oblíbená trasa vede z Braníku podél Vltavy ven z města. Při těchto jízdách často smutně hledím na jednu takovou památku - branický zámek. Je rozhodně chyba i ostuda ponechávat tuto barokní stavbu ze 17. století v tak nedůstojném stavu. Rád bych pomohl najít prostředky na rekonstrukci nejen této, ale i dalších památek, které se, často v žalostném stavu, nacházejí na území naší městské části.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme