Veřejný prostor Prahy 4 nás zajímá

7. 7. 2020

Michle, Nusle, Spořilov. A to zejména okolí ZŠ Sdružení, parku Jezerka, Nuselského pivovaru, Otakarovy ulice nebo veřejné prostory uvnitř Sídliště Spořilov. To byla místa, která v rámci speciální pracovní skupiny navštívili zástupci vedení Prahy 4, pracovníci úřadu, městští architekti a urbanisté v období od konce nouzového stavu do letních prázdnin. Co bylo náplní těchto „pracovních vycházek“?

Především dát si do kontextu aktuální podobu a stav těchto lokalit s jejich vývojem v posledních několika desetiletích. Šlo také o to získat informace o oblasti přímo na místě a společně přemýšlet o jejím budoucím využití. Nejedná se tedy jenom o efektivnější využití těchto prostorů pomocí klasických zásahů v podobě instalace většího počtu jednotlivých laviček nebo dalších odpadkových košů. Veřejné prostory mají sloužit lidem pro sdílení řady různých funkcí a společenských aktivit. Jde o koncepčnější (přehlednější a přístupnější) využití tzv. mikrozásahů ve vyšších úrovních, jako jsou parkové prostory, veřejná zeleň nebo také samotné ulice/chodníky a betonové plácky. A to nejen u výše uvedených lokalit, ale i dalších oblastí na Praze 4, které se chystáme na podzim také navštívit.

Jak na to?                                                                                                             

Někdy stačí objemově malé úpravy, které však mají zásadní dopad na celkovou kvalitu prostoru. Drobný detail, nebo změna dopravního režimu anebo i „pouhý úklid“ dokážou divy. Některé návrhy by se daly uskutečnit téměř okamžitě a lze tak očekávat, že bychom se jich v následujících měsících mohli dočkat. U jiných prostranství však existuje menší problém, který realizaci těchto mikrozásahů často brání. V mnohých případech klasický evergreen. Dané pozemky jsou v majetku hlavního města Prahy a nejsou „svěřeny“ do správy městské části. Vedení Prahy 4 může požádat o jejich svěření a poté se o ně začít opravdu starat, ale bývá to běh na dlouhou trať. Další možností je pokusit se o nátlak, aby se Praha o dané pozemky více starala. Je to však možné v tak obrovském městě jako je Praha? Jsou zde i pozemky soukromých vlastníků a i s těmi je často složité vyjednávání.

Tyto a další aktivity probíhají jako jedna ze součástí programu Místní agenda 21 (MA21). Stejně nazvané komisi předsedám. Aktuálně se snažíme o zkvalitnění strategického plánování, zapojení veřejnosti a o nastavení kvalitní správy věcí veřejných. Budu velmi rád, pokud mi své náměty zašlete i na e-mail: petr.kucera@praha4.cz. Pomocí MA21 dojde nejen k rozvoji naší městské části a principy tzv. udržitelného rozvoje budou zavedeny do praxe, ale zohlední se i konkrétní místní problémy. Zjednodušeně řečeno, dojde k propojení ekonomických a sociálních aspektů s oblastí životního prostředí, a tím se zvýší kvalita života zdejších obyvatel ve všech směrech.

Petr Kučera, zastupitel Prahy 4 a předseda Komise Místní agendy 21

Štítky
Osobnosti: Petr Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme