V Praze 4 přibývá pamětních kamenů obětí holokaustu

4. 9. 2020

Již víc než deset mosazných dlaždic, připomínajících osudy lidí, kteří se stali oběťmi nacistického teroru, je rozmístěno v ulicích Prahy 4. Tento týden přibyly další dva pamětní kameny, tzv. Stolpersteine, oba v Nuslích.

„Bylo mi ctí společně s předsedou pražské Židovské obce Františkem Bányaiem a rodinami obětí usadit na Praze 4 dva nové pamětní kameny. V ulici Petra Rezka 4 je nově vzpomínka na Helenu Weissbergerovou, která byla v roce 1942 deportována do Terezína a zavražděna v témže roce v Izbici. V ulici Lounských 1 pak připomínáme osud Františka Spiegla, který byl po odvlečení do Terezína v roce 1941 zavražděn o rok později v Rize,“ řekl místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09).

Projekt tzv. Stolpersteine, v překladu kamenů, o které se má zakopnout, funguje už od devadesátých let. Uctívá památku nejen Židů, ale i Romů a politicky stíhaných lidí. Do celoevropského projektu se již zapojilo přes 280 měst. V Česku se první pamětní dlaždice objevily před dvanácti lety a dnes jsou součástí chodníků kromě Prahy také v Brně, Kolíně nebo například v Třeboni.

Petr Kučera, správce webu

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme