Zdroj: Právo
Datum:20.7.2011
Autor: Hynek Paštěka
Rubrika: Praha - Střední Čechy

Praha 4 řeší v oblasti kolem Nuslí a Pankráce problém spojený s drogami. V těchto čtvrtích se začalo objevovat větší množství narkomanů, kteří užívají látku subutex.
Ten má primárně pomoci uživatelům tvrdé drogy heroin dostat se ze své závislosti, problém je ale v tom, že někteří z nich látku přímo zneužívají a obchodují s ní. Do Prahy 4 se přestěhovalo několik lékařů, kteří subutex mohou předepisovat, a za nimi se tam stáhli i závislí.
Ti však zatím velké problémy nedělají. "Ano, víme o tom, že se někteří tito lidé přesunuli do Prahy 4. Strážníci je monitorují, zajišťují kolem nich veřejný pořádek. Zatím jsme žádný růst kriminality ani zvýšený počet stížností nezaznamenali," řekla Právu tisková mluvčí pražské městské policie Jana Přikrylová. Podobně situaci vidí i radnice Prahy 4.
"Tuto informaci máme, a proto jsme i apelovali na vedení městské policie, aby této oblasti věnovala zvýšenou pozornost. Žádné zásadnější problémy či konflikty jsme do této chvíle nezaznamenali," sdělil Právu mluvčí radnice Prahy 4 Michal Sochor.
Podle informací Práva o zvýšený dohled městských strážníků žádali i někteří lékaři, kteří subutex předepisují.
Zatím jediným problémem je tak, že někteří dealeři se subutexem, který má lehce omamné účinky, čile obchodují. Lékaři jej totiž předepisují na předpis s modrým pruhem, ovšem bez dalších omezení. A to právě umožňuje obchodování s ním. "Ministerstvo zdravotnictví chce zavést čtvrtou kategorii léků, která zatím neexistuje. Ty by se vydávaly pouze v omezeném množství a po identifikaci příjemce. Bylo by tedy jasné, kdo kolik subutexu skutečně dostal," uvedl šéf zastupitelů TOP 09 Prahy 4 a náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.
Dodal, že by se pražský magistrát měl více angažovat v protidrogové politice, než jak je tomu dosud. Podobný problém totiž řešily nebo řeší například Praha 1, 2, 3 a 5.
"Problém se přelévá mezi jednotlivými městskými částmi. Magistrát by měl ve spolupráci s nimi vytvořit síť kontaktních center rovnoměrně po celém městě a také je financovat. Zároveň by měl být i koordinátorem."

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme