TZ: Rodiče nejsou informováni o skutečném stavu slučování tříd na základních školách v Praze 4

15. 8. 2012

TOP 09 při posledních komunálních volbách v roce 2010 velmi dbala na to, aby zaujala zejména svým programem. Právě v oblasti školství jsme se chtěli zaměřit na zvýšení efektivnosti financování a správy škol. O to více mne překvapilo a znepokojilo rozhodnutí Rady MČ Prahy 4 z 13. června letošního roku. Rada městské části Praha 4 schvaluje výjimku, kterou je jako zřizovatel oprávněna učinit a z níž vyplývá, že počet žáků ve třídě lze navýšit až na 34 dětí. To je v naprostém rozporu s  představami  TOP 09 o individuálním přístupu k žákům, kdy třídy jsou dnes téměř všude nuceny se zabývat integrací cizinců, hyperaktivním chováním některých dětí, poruchami učení, integrací zdravotně postižených dětí atd. Ve školském zákoně je uvedeno, že výjimku zvýšení počtu dětí až o 4 žáky  lze poskytnout v případě, že je zachována kvalita vzdělávací činnosti školy. Jsem přesvědčen, že právě kvalita výuky je velmi těžce měřitelným údajem. Je však zcela mimo pochyb, že jiným a tedy individuálním přístupem,  je řešena výuka 18 dětí než 34 dětí. Ano, mnozí z generace nás starších si sice pamatuje svoji školní docházku ve třicetičlenném kolektivu, ale tu dobu nemůžeme srovnávat. Cizinec ve třídě byl zvláštností, děti na vozíčku byly zavřené většinou v ústavech a učitel si tehdy ještě mohl dovolit nám dětem i něco vytknout. Dnes je tomu jinak. Vnímám to o velmi intenzivně i jako otec osmileté holčičky.
Chci proto podporovat individuální přístup k dětem ve třídách, protože všichni víme, že škola je nesmírně důležité místo pro osobní rozvoj každého dítěte, kde se musí naučit nejen číst a psát, ale i vystupovat a prezentovat samo sebe.
Z výše uvedených důvodů jsem také jako předseda kontrolního výboru Prahy 4 navrhl radě zrušit usnesení o slučování tříd a navýšení počtu žáků ve třídách, které by znemožnilo optimální výuku dětí s důrazem na individuální přístup.
Ladislav Kunert (TOP 09)
kandidát do Senátu v Praze 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme