TZ: Pietní akt u památníku Padlých na Jezerce

26. 5. 2013

Zástupci TOP 09 se ve středu 15. května zúčastnili vzpomínkové akce na pražské Jezerce, která patřila odbojářům z tzv. Zpravodajské Brigády.

Odbojářská organizace Zpravodajská brigáda, která vznikla v prostředí skautského hnutí, byla založena okamžitě po začátku okupace Československa. Jejími zakladateli byli Jaromír Klika a Adolf Karlovský, kteří se spojili se skupinou Veleslava Wahla.

Organizace byla členěna dle armádního vzoru a její náplní byla diverzní a záškodnická činnost. Později převládla činnost zpravodajská a to jak vojenského, tak i hospodářského charakteru. Příslušníci brigády byl většinou mladí lidé, kteří byli v rámci nuceného pracovního nasazení umisťováni do strategických podniků nejen v Protektorátu Čechy a Morava, ale i v Německu. Od nich získané informace byly zpracovány v Praze a následně ilegálními vysílačkami odeslány české Exilové vládě do Londýna.

V době Pražského povstání měla brigáda přes 700 členů, kteří se úspěšně zapojili do boje s okupanty naší vlasti. Během květnových bojů padlo 108 členů Zpravodajské brigády.

Žijící členové odbojové skupiny osobně uctili památku svých padlých kolegů a ve svém projevu vyzvedli jejich odvahu a hrdost. Zdůraznili, že se nikdy nesmířili s Nacistickou okupací a že neváhali při boji za svobodu našeho národa podstoupit i tu nejvyšší oběť.

Památku padlých hrdinů ze Zpravodajské Brigády uctili i svou účastí za TOP 09 předseda MO Praha 4 Jan Petr, předseda Kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 4 Ladislav Kunert a člen Revizní komise RO TOP 09 Filip Vácha.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme