TZ: Opoziční zastupitelé za TOP 09 v Praze 4 kritizují zdražování tepla

14. 1. 2013

Klub zastupitelů TOP 09 z největší pražské městské části již delší dobu sleduje se znepokojením situaci v zásobování teplem v Praze 4. Z informací získaných od obyvatel a od vedoucích některých školních či sociálních zařízení v Praze 4 je patrné, že cena za teplo každým rokem stoupá, a to tempem, které je všeobecně těžko akceptovatelné.

"Poté, co jsme zaregistrovali alarmující nárůst cen tepla dodávaného společností 4-energetická a.s. odběratelům na Praze 4, jsme pověřili naše dva zástupce v dozorčí radě společnosti, aby vyzvali vedení a představenstvo společnosti k vysvětlení, co vedlo k takovému nárůstu cen tepla. Tato společnost se od svého vzniku nachází ve ztrátě, přestože neplatí Praze 4 žádný nájem, a to na rozdíl od předchozího dodavatele tepla, který hospodařil ze ziskem a ještě platil nájemné kolem 7 miliónů Kč ročně", uvedla Jana Novotná, předsedkyně klubu zastupitelů TOP 09 Prahy 4.

„Kromě požadavku o vysvětlení jsme zároveň podali podnět Kontrolnímu výboru Zastupitelstva MČ Prahy 4, vedenému zástupcem TOP 09 Ladislavem Kunertem, k neprodlenému zahájení šetření příčin nárůstu cen dodávaného tepla. Šetření kontrolního výboru není v současné době ještě u konce a o jeho výsledcích budeme veřejnost po jeho ukončení neprodleně informovat. S informacemi poskytnutými vedením společnosti našim zástupcům nejsme spokojeni, a proto budeme na příštím řádném zastupitelstvu 7. února požadovat vysvětlení a zjednání nápravy u rady městské části, která vykonává ve společnosti 4-energetická akcionářská práva", dodává Novotná.

K dramatickému nárůstu ceny tepla začalo docházet zejména poté, co správu a provozování tepelného hospodářství na Praze 4 převzala 4-energetická a.s., tedy společnost, kde jediným akcionářem je Městská část Praha 4 zastoupená radou městské části. K převzetí tehdy došlo k 1.2. 2010 resp. 1.6.2010 a to za tehdejšího starosty Pavla Horálka, který tuto změnu modelu správy a provozu tepelného hospodářství Prahy 4 vehementně prosazoval.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme