TZ: Klub zastupitelů TOP 09 Praha 4 kritizuje návrh protikorupční strategie Prahy 4

18. 6. 2013

Jako příliš obecný a nekonkrétní označují zastupitelé TOP 09 Praha 4 opětovně předložený návrh směrnice protikorupční strategie, který jim předložila radnice nejlidnatější pražské městské části. Opozičním zastupitelům, kteří podporují využití podobných tzv. „institutů ochrany veřejné správy před negativními jevy“, se také nelíbí, že jejich připomínky k tomuto materiálu byly vypořádány velmi obecně a zásadní připomínky nebyly vůbec akceptovány.

„Domníváme se, že nad předloženými připomínkami, byť i opozičních zastupitelů, a nad jejich vypořádáním, by se měla vést diskuze a ne jen provést nepodstatné změny a vše podstatné odmítnout. Dále tento dokument stále neobsahuje žádné konkrétní návrhy, v čem spočívá navrhovaná úprava směrnice a jaké budou její dopady a přínosy v protikorupčním smyslu. Navíc v této strategii není žádná zmínka o kontrole ze strany zastupitelů a veřejnosti,“ uvedla Jana Marsová, předsedkyně opozičního Klubu zastupitelů TOP 09 Praha 4.

„V textu strategie se také uvádí, že bude důsledně dodržován zákon o veřejných zakázkách, neboť toto je zákonná povinnost.  Znamená to tedy, že v současnosti není zákon ze strany radnice dodržován?“, dodává Marsová.

Dalším bodem, který se zastupitelé za TOP 09 Praha 4 v předloženém znění kritizují, je tzv. „Etický kodex zastupitele“. Podle Marsové je v Kodexu špatně určena pasáž kontrolní činnosti porušení Etického kodexu. Kontrolní činnost, tedy zda byl, či nebyl porušen kodex, by neměl vykonávat kontrolní výbor, jak je navrženo v textu, ale „výbor zastupitelů“, která by byla složená po jednom zástupci z každého existujícího klubu. Závěr komise by byl projednán zastupitelstvem, které by rozhodlo, zda byl či nebyl porušen kodex zastupitele. Současně TOP 09 uvádí, že tzv. Etický kodex zastupitele v této podobě je jen obecnou proklamací, bez jakéhokoliv dopadu v případě jeho porušení.

Zastupitel Martin Plíšek se zároveň pozastavil nad tím, proč je strategie předkládána až v závěrečné části volebního období a nebude tak mnoho času na kontrolu jejího plnění. Současně s odkazem na návrh zákonu poslance Jana Farského (TOP 09/STAN) o zřízení registru smluv vyzval radnici ke zveřejňování smluv městské části na internetu, a to od určité výše finančního plnění.

Mgr. Jana Marsová
předsedkyně Klubu zastupitelů TOP 09 Praha 4