TOP 09 v Praze 4 chce, aby magistrát řešil drogovou problematiku

Zdroj: Zpravodajství ČTK
Datum: 19.7.2011
Autor: Šárka Dvořáková
Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR

Opoziční zastupitelé za TOP 09 z Prahy 4 chtějí, aby pražský magistrát komplexně řešil drogovou problematiku v Praze. Podle nich jsou uživatelé návykových látek i centra pro drogově závislé vytlačována z centra, problém se tím ale přelévá pouze do dalších městských částí. Na tiskové konferenci to dnes řekl předseda TOP 09 v Praze 4 a náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Vedení Prahy minulý týden oznámilo, že chce, aby největší pražské městské části měly povinnost zřizovat na svém území centra, která by pomáhala drogově závislým. Náměstek primátora Ivan Kabický (ODS), který má drogovou problematiku na starosti, jim to chce přikázat městskou vyhláškou. Reagoval tak na rozhodnutí rady Prahy 1, která dala výpověď centru Drop in z prostor v ulici Ve Smečkách.

Podle Plíška musí nyní drogovou problematiku řešit jednotlivé městské části, které se často snaží uživatelů i center pro drogově závislé zbavit. Kromě výpovědi, kterou dostalo minulý týden centrum Drop in od Prahy 1, před časem vypověděla také Praha 5 ze svých prostor lékaře, kteří předepisovali svým pacientům substituční lék Subutex. Lékaři se nyní přestěhovali na Pankrác a zastupitelé se obávají možných problémů. Společně s lékaři se totiž podle Plíška přemisťují i pacienti a dealeři, kteří Subutex prodávají na černém trhu. Někteří narkomani totiž Subutex užívají nitrožilně jako drogu.

Městská policie ale zatím žádné problémy v souvislosti s přestěhováním lékařů na Prahu 4 nezaznamenala. "Strážníci tam pravidelně hlídkují a dohlížejí na veřejný pořádek. Neevidujeme zvýšený počet problémů nebo stížností," řekla ČTK mluvčí pražské městské policie Jana Přikrylová.

"Nechceme narušit léčbu, ale zamezit zneužívání léku na černém trhu," uvedl Plíšek. Ministerstvo zdravotnictví podle Plíška také připravuje úpravu, kterou by byl zaveden speciální systém výdeje léků. Platil by právě pro Subutex. Lék by pak mohl být předepisován pouze v omezeném množství a lidé, kteří by si jej v lékárně vyzvedli, by museli předložit občanský průkaz.

Podle dřívějších informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv tisíce narkomanů Subutex užívají jako novou drogu. Lék je možné rozpustit a aplikovat injekčně jako heroin. Narkomanům se nákup léků místo heroinu "vyplatí". Mají jistotu, že kupují kvalitní surovinu, což u heroinu z ulice není. A zaplatí za tablety většinou i výrazně méně - gram heroinu v pouličním prodeji přijde na různých místech republiky od 600 do 2000 korun. Srovnatelnou cenu zaplatí za celé balení léku s několika tabletami, přičemž na ulici mohou jednu tabletu prodat až za několik stovek. Narkomani si tak "vydělávají" na nákup dalších balení.

Evidenci lidí v substituční léčbě už nyní upravuje platná legislativa. Substituční léky může předepsat každý lékař, někteří z nich ale pacienta do registru nenahlásí.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme