Zdroj: Pražský deník
Datum: 20.7.2011
Autor: Jakub Krupka
Rubrika: Z metropole

Redakce Deníku včera získala doslova na koleni a zřejmě tajně ofocené vizualizace kontroverzního bytového domu, který má vyrůst na pozemcích bývalého zahradnictví na Kavčích horách, z části přímo v ochranném pásmu přírodní památky Podolský profil.
Objekt je dle nákresů mnohem vyšší a mohutnější, než se lidé původně domnívali. Vizualizace totiž dosud nebyla oficiálně prezentována.
Nákresy hovoří jasnou řečí. Pět nadzemních podlaží se vztyčí do výše bezmála dvaadvaceti metrů. Okolní rodinná zástavba je přitom pouze dvoupodlažní a vysoká zhruba 6 metrů.
Opoziční zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ) včera upozornil, že novostavba má být dokonce vyšší, nežli budova zpravodajství České televize, stojící na protilehlém konci parku.
"Když jsem ty vizualizace viděl, zhrozil jsem se. Ta budova je mnohem masivnější, než nám bylo dosud tvrzeno. Může zcela zničit park," sdělil Deníku majitel sousedních pozemků a starousedlík Vavřinec Bodenlos.
"Dvě třetiny pozemku, na kterém chce investor stavět leží v ochranném pásmu přírodní památky. Tam se vůbec nemůže stavět. Sousední řadovky vedle zamýšleného monstra vypadají jako trafostanice," komentoval včera Štěpánek.
Podle názoru další zastupitelky Prahy 4 Ivy Kotvové taková stavba patří na sídliště a ne do parku. "Navíc je nepřijatelné, aby auta k objektu jezdila právě parkem," zdůraznila. Koaliční politici z Nuselské radnice ovšem oponují. "Na jednání posledního zastupitelstva byl zamítnut záměr postavit na Kavčích horách pětipodlažní objekt. Na návrh klubu občanských demokratů a za podpory koaličního partnera ČSSD," konstatoval před nedávnem starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS).
Zdůraznil dále, že prioritou Prahy 4 je ochrana a scelování parků. Zástavbu zeleně odmítá. "K parku na Kavčích horách nemáme vlastnický vztah. Patří České televizi. Všechny příjezdové cesty jsou vedeny jako zeleň. Navíc územní plán stavbu povoluje," dodal starosta.
Nemýlil se. Na poslední schůzi zastupitelstva Prahy 4 skutečně bylo schváleno usnesení, které zapovídá stavbu na Kavčích horách.
"Ovšem pan zastupitel, předseda komise výstavby a zároveň pražský radní Radek Lohynský si do usnesení vynutil slovo PĚTIPODLAŽNÍ. To ve skutečnosti znamená, že tam klidně může vyrůst objekt čtyř, šesti, nebo i sedmipodlažní," podivuje se bývalý správce parku na Kavčích horách a muž, který upozornil na podivnou směnu předmětných parcel za pozemky v pankráckém Centrálním parku, Jaroslav Trubka. Jedním dechem ale dodal, že usnesení je stejně neplatné.
"Figuruje v něm totiž parcelní číslo pozemku, který patří soukromé osobě" (Vavřinci Bodenlosovi - pozn. red.).
Tato chyba, která se kolem půlnoci vloudila při nervózním schvalování usnesení může nakonec prospět odpůrcům stavby. Záležitost se pravděpodobně znovu projedná na zářijovém zasedání zastupitelstva. Z opozičních lavic ale zaznívají snahy o svolání mimořádného zastupitelstva pouze k tomuto bodu. Včera to na tiskové konferenci k tématu Kavčí hory naznačil předseda zastupitelského klubu TOP09 Martin Plíšek. Také Štěpánek, hovořící za klub SZ prosazuje tuto ideu.
"Najímáme právníka pro všechny stupně řízení. V právním státě je taková věc nepostavitelná. Hodláme zpochybnit i samotnou směnu pozemků na Kavčích horách za pozemky v Centrálním parku," zdůraznil Štěpánek. Drží prý v ruce posudek soudního znalce, který odhadl cenu pozemků na Kavčích horách na více než 40 milionů korun.
"Městská část je přitom vyměnila soukromému investorovi (nepodařilo se sehnat jeho vyjádření a proto neuvádíme název firmy) za pozemky v pankráckém parku, jejichž hodnota jen lehce přesahuje 8 milionů korun. Radnice tak prodělala více než 30 milionů korun," řekl Deníku již dříve Jaroslav Trubka a předložil písemné důkazy.
Také Martin Plíšek včera deklaroval, že jeho klub si nechá zpracovat nezávislý odhad ceny obou pozemků.
Odhad si před osudnou směnou na začátku roku 2010 nechala zpracovat také radnice. Podle jejího odhadce měly oba pozemky zhruba stejnou hodnotu, což zopakoval i Horálek. "Získali jsme větší pozemek v parku na Pankráci, tím jsme ho scelili a můžeme ho ochránit před případnou zástavbou," podtrhl starosta.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme