Rozšíření míst se zákazem konzumace alkoholu na veřejnosti

26. 7. 2013

Od roku 2008 platí v hlavním městě Praha obecně závazná vyhláška (č. 12/2008 Sb. hl. m. Prahy), kterou se omezuje konzumace alkoholu na veřejném prostranství. Obsahem vyhlášky je mimo jiné zákaz konzumace alkoholu 100 metrů od stranice metra, 100 metrů od škol a školních zařízení, 100 metrů od zdravotnických zařízení a v prostoru nástupních ostrůvků a nástupišť veřejné hromadné dopravy.

Kromě této definice existuje seznam vyjmenovaných ulic, náměstí a parků, za každou městskou část, kde zákaz platí také. U nás na Praze 4 jsou to například: Branické náměstí, Náměstí bratří Synků, Jižní náměstí, ulice U Plynárny – před obchodním domem Kaufland, Park Družby a další.

V červnu tohoto roku byl podán ze strany městské části Praha 4 návrh na změnu míst, kde nebude konzumace alkoholu povolena. Nově by mělo být pití alkoholu zakázáno například v ulicích: Jílovská, Kloboučnická, Ke Krči, Pod Vyšehradem, Štúrova. Ze seznamu byl vyjmut Park Družby (Centrální pak Pankrác), kde je konzumace alkoholu povolena. Přesný seznam bude součástí vyhlášky, která je zveřejněna mimo jiné na webu hl. m. Prahy.

Celá vyhláška je koncipována tak, že pití alkoholu na veřejnosti je povoleno a ve vyjmenovaných lokalitách zakázáno. Vzhledem k tomu, že lokalit v seznamu se zákazem přibývá, stálo by za úvahu změnit logiku vyhlášky opačně tj. pití alkoholu na veřejnosti plošně zakázat a v definovaných místech (př. zahrádky restaurací a určitá specifická místa) povolit.

Z pohledu toho, jak pouliční opilci obtěžují své okolí a dokážou být i nebezpeční, je vyhláška správná. Jak ukazují zkušenosti, samotné nařízení ale nestačí, je jen prostředkem. Podstatné je vymáhání jeho dodržování. Právě to je často problém, vzhledem k omezeným kapacitám městské policie.

Lucie Koudelová, místopředsedkyně MV TOP 09 Praha 4.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme