Praha 4 vypovídá majitelům domů výhodné pronájmy pozemků pod domy (iDnes.cz)

14. 2. 2014

"Postup, který radnice zvolila, je velmi nešťastný," konstatoval předseda opozičního klubu zastupitelů za TOP 09 Jan Kotík. "Radnice nejprve vypověděla vlastníkům domů jednostranně smlouvu, následně jim nabídla odkoupení pronajatého pozemku pod domy spolu s přístupovými cestami za často nevýhodných podmínek," uvedl.

Pozemky radnice lidem pronajala v devadesátých letech, když bytové domy privatizovala. Tehdy uzavřené smlouvy zněly na devadesát devět let a pět až deset korun za metr čtvereční ročně.

Dnes by se údajně některé pozemky mohly prodávat za šest tisíc korun za metr. Pozemek o velikosti 600 metrů by tak mohl vyjít na 3,6 milionu korun. Někteří z vlastníků přitom už dali najevo, že taková cena je pro ně neúnosná, a to i když městská část navrhuje desetiletý splátkový kalendář.

Může za to prý zákon, ne prázdný rozpočet

"Navrhli jsme, aby vedení Prahy 4 vzalo výpovědi zpět. Návrh na zpětvzetí ale neprošel, i přesto, že jde o protiprávní postup," tvrdí zastupitel za Stranu zelených Petr Štěpánek.

Podle kuloárních informací radnice k odprodeji pozemků přistoupila v souvislosti se stěhováním svého sídla, které obecní pokladnu výrazně zatížilo.

Mluvčí městské části Jiří Bigas to ale popírá, podle něj za výpověďmi stojí nový občanský zákoník. "Jedná se o narovnání smluv, nový občanský zákoník počítá s tím, že pozemek a stavba má být jeden celek. Téměř polovina z dvou set vlastníků na nabídku odkupu kývla, se zbytkem se bavíme," uvedl Jiří Bigas s tím, že nehrozí případný odprodej pozemků třetí osobě, čehož se mnozí obávali.

"Nemůžeme se chovat jako vrchnost. Předpokládáme, že o osudu pozemků rozhodne až soud," dodal. Co se týče cen, radnice se podle jeho slov řídí cenovou mapou.

Podle opozice ale mohla radnice postupovat i jinak. Kdyby Praha 4 vyčkala s výpověďmi jeden měsíc, do začátku platnosti nového občanského zákoníku, mohly by se smlouvy na 99 let převést na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou 50 let. K prodeji tak vůbec nemuselo dojít.

Zdroj: http://praha.idnes.cz/prodej-pozemky-vypoved-praha-4-der-/praha-zpravy.aspx?c=A140214_151154_praha-zpravy_jan

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme