Pomůže rozhodnutí Ústavního soudu k nižšímu počtu videoloterijních terminálů i na Praze 4?

25. 5. 2013

Dne 2.4.2013 vydal Ústavní soud nález, kterým k 11.4.2013 zrušil jediné ustanovení loterijního zákona, které však významně změnilo podmínky provozování videoloterijních terminálů (VLT). Co to v praxi znamená?

Zákon o loteriích ve spojení s dřívějšími nálezy Ústavního soudu umožňují obcím regulovat hazard na svém území. Obce mohou obecně závaznou vyhláškou stanovit, že určitý typ hazardu může být provozován pouze na místech a v čase touto vyhláškou určených, nebo stanovit, na kterých místech a v jakém čase je v obci provozování uvedených činností zakázáno, nebo úplně zakázat provozování těchto činností na celém území obce.

Provozování VLT, tedy výherních automatů napojených přes síť na centrální dispečink, je možné pouze na základě povolení Ministerstva financí, které jej může udělit v případě, že jsou splněny zákonné požadavky. Mezi ně mj. patří i neexistence zákazu této činnosti obecně závaznou vyhláškou obce. Před nálezem Ústavního soudu byla zákonem upravena přechodná úprava, která říkala, že na povolení VLT, vydaná před 1.1.2012, se zmocnění obce vydávat obecně závaznou vyhlášku nevztahuje, a to do 31.12.2014. Pro obce nebylo možné zakázat v obci hazard úplně, protože do konce roku 2014 bylo možné provozovat VLT, na které bylo povolení Ministerstva financí vydáno před 1. lednem 2012.

Nově si každá obec může sama upravit, jak a kde mohou být videoloterijní terminály provozovány. Nemusí čekat ještě přibližně rok a půl a k restrikci vůči VLT může přistoupit okamžitě. Z prvních reakcí některých obcí je zřejmé, že takovéto možnosti využijí. Ministerstvo financí je dle dikce zákona o loteriích povinno zrušit povolení, která odporují vydaným vyhláškám a subjekty, jež nedrží platné povolení, nebudou moci videoloterijní terminály provozovat. Jediný způsob, jak lze povolení odporující obecně závazným vyhláškám zrušit, je prostřednictvím správního řízení, které se může protáhnout i na několik měsíců.

Tento nález je z hlediska obcí a výkonu samosprávy velmi přínosný, neboť ruší do té doby zcela nekoncepční právo státu bránit obcím výkonu jejich samosprávných pravomocí na jejich území. A proto bude velmi zajímavé sledovat, jak se k tomuto postaví i vedení Prahy 4.

JUDr. Jan Kotík, zastupitel Prahy 4 a člen MV TOP 09 Praha 4

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme