Zdroj: Právo
Datum: 20.7.2011
Autor: Hynek Paštěka
Rubrika: Praha - Střední Čechy

Na pozemku, který nedávno městská část Praha 4 vyměnila za pozemky v pankráckém Central parku, se projektuje budova o sedmi podlažích, z toho pěti nadzemních.
Vyplývá to z vizualizace, kterou mediím zaslal zastupitel Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ).
Podle něj má mít bytový dům výšku 22 metrů, zatímco ostatní domy okolo mají jen dvě nadzemní podlaží s výškou okolo šesti metrů. Za projektem stojí společnost Prominecon, údajně spjatá s kontroverzním pražským podnikatelem Romanem Janouškem, jenž má blízko k jedné části pražské ODS a bývalému primátorovi Pavlu Bémovi.
"Dvě třetiny pozemku Promineconu jsou v ochranném pásmu Přírodní památky Podolský profil, tam se vůbec nemůže stavět. A budova o tři patra přesahuje okolní zástavbu. Sousední řadovky vypadají jako trafostanice v porovnání s plánovaným monstrem," uvedl Štěpánek s tím, že v právním státě je taková věc "nepostavitelná".
"Žádáme starostu Prahy 4 o mimořádné zasedání zastupitelstva. Najímáme právníka pro všechny stupně řízení. Hodláme zpochybnit i samotnou směnu, neboť máme posudek od soudního znalce na více než 40 miliónů korun, Prominecon přitom pozemek získal protihodnotou jen lehce přes osm miliónů Kč," dodal.
V záměru svolat mimořádné zastupitelstvo se Strana zelených shodne i s TOP 09 z Prahy 4, které se záměr postavit na pozemku bytový dům také příliš nezdá. Šéf zastupitelů TOP 09 z Prahy 4 Martin Plíšek uvedl, že strana by chtěla svolat mimořádné zastupitelstvo dříve, než se ke stavbě rozjede územní a stavební řízení. "Poslední zastupitelstvo přijalo usnesení, že nesouhlasí s výstavbou pětipodlažní budovy. Kvůli slůvku pětipodlažní se také může stát, že na místě pak vznikne dům se sedmi nebo osmi podlažími. Navrhovali jsme ono slovo vypustit, ale nepodařilo se nám to," konstatoval Plíšek.
Takový výklad ale odmítá tiskový mluvčí Prahy 4 Michal Sochor: "Usnesení znamená, že zastupitelstvo hodnotilo pouze předložený projekt, protože žádný jiný nebyl předložen. Kvůli dalšímu jednání je třeba přizvat zástupce televize, neboť tato instituce vlastní pozemky, přes které by vedla přístupová cesta k pozemku, o němž se jedná," řekl Právu.
Sochor dále uvedl, že smlouva o směně pozemků obsahuje podmínku, že každou stavbu na pozemku musí schválit Komise výstavby při MČ Praha 4. "Komise výstavby sice konstatovala, že využití uvedeného pozemku k bytové výstavbě není sice v rozporu s územním plánem, neznamená to však v žádném případě, že odsouhlasila samotný projekt. Požaduje totiž zároveň další doplňující materiály k projektu, neboť bez nich nelze posoudit, zda je projekt vhodný či ne," pokračoval mluvčí.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme