Milé čtenářky, milí čtenáři a obyvatelé městské části Prahy 4,

17. 5. 2011

v současném období jsem předsedkyní zdravotně sociální komise rady MČ Praha 4, a proto svůj příspěvek věnuji informaci o činnosti této komise. Když jsem se připravovala na první zasedání komise, prošla jsem veškeré zápisy z porad komise v minulém volebním období. V úvodu mi tedy dovolte provést zhodnocení činnosti zdravotně sociální komise v uplynulém volebním období, ke které jsem dospěla po prostudování dostupných materiálů, tj. zápisů z jednání.  Z nich vyplývá, že zdravotně sociální komise se převážně věnovala projednávání a vytváření doporučení pro zasedání rady MČ Prahy 4, která se týkala přidělování finančních příspěvků na tísňové volání pro seniory.  Ve velké míře se tak dělo formou per rollam, převedeno do praktické roviny, hlasování jednotlivých členek a členů probíhalo korespondenčně, e-mailem. Samozřejmě, že je to záslužná činnost, ale ptám se: „Není to málo?“ Rozhodnutí ponechávám na každé čtenářce a čtenáři.

Za zhruba tříměsíční působení se komise sešla třikrát. První schůzka byla věnována sdělení jednotlivých členek a členů, čím a jak chtějí přispět v práci zdravotně sociální komise. Za zmínku samotné činnosti stojí zejména projednání a vytvoření společných doporučení v oblasti žádostí o přidělení finanční dotace z grantů vypsaných MČ Praha a žádostí o příspěvek na tísňová volání pro seniory.   Co se týče posuzování žádostí o grant, komise vytvořila některá doporučení, které by měla v příštích letech usnadnit a „zprůhlednit“ výběr žadatelů, kterým bude grant přidělen. Domnívám se, že by komise a samozřejmě i samotní žadatelé, kterých se posuzování žádostí týká, měli mít do budoucna k dispozici nástroj posuzování (tj. systematický postup a doporučení), pomocí kterého by byl výběr jednodušší, opodstatněný a transparentní.

Započali jsme s prací na vizi, chcete-li projektu, rozvoje zdravotně-sociálních služeb v Praze 4 na období 2011 – 2013. Inspirací by nám mohl být např. dokument Prahy 9 (Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Praze 9).  Domnívám se, že komunitní plánování přináší inovativní pohled do stávající situace organizování zdravotně sociálních služeb. Je „základním stavebním kamenem“ efektivního a ekonomicky úsporného zacházení s těmito službami, jak ze strany zřizovatele/poskytovatele, tak ze strany přijímatele služeb. Je jedinečným způsobem, jak zajistit kvalitní, dostupné a bezpečné zdravotně sociální služby pro občany Prahy 4. Tím stěžejním momentem v plánování je aktivní zapojení uživatelů, poskytovatelů a zadavatelů sociálních služeb do procesů plánování sociálních služeb a zapojování široké veřejnosti do rozhodovacích procesů městské části. Proto, aby komunitní plán byl dobře nastavený a vyhovoval prvořadě potřebám občanů, musí se zakládat na určitém důkazním materiálu. Mám na mysli zejména analýzu stávající situace zdravotně sociálních služeb v městské části. Dále by měl kopírovat trendy ve způsobu poskytování zdravotních, zejména sociálních služeb, demografickou křivku a odrážet reálný stav této oblasti.

Hlavní činností komise je navrhovat doporučení pro následná jednání rady. Protože chceme být otevřeni podnětům obyvatel Prahy 4, budeme rádi za vaše aktuální postřehy a návrhy na inovaci ve zdravotně-sociální oblasti na území městské části Prahy 4, které můžete zasílat na e-mail:  jana.novotna@praha4.cz.

Jana Novotná (TOP 09)

předsedkyně zdravotně sociální komise rady MČ Praha 4

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme