19. 8. 2010

V červnovém čísle Naší 4 jsem upozornila na to, že nám v Praze 4 chybějí farmářské trhy, které už fungují v jiných pražských čtvrtích, kde jsou populární a hojně navštěvované. Váš zájem o trhy a reakce na článek mě příjemně překvapily a utvrdily v názoru, že v Praze 4 žijí lidé, kteří dbají o své zdraví a chtějí mít přístup ke kvalitním, čerstvým a hlavně českým produktům.

Nemalou radost mi udělala i blesková reakce radnice Prahy 4, která shodou okolností (po mém článku v Naší 4) v červencovém vydání Tučňáku (radniční noviny) otiskla krátkou zprávu o chystaných farmářských trzích na Pankráci. Podle této zprávy se trhy budou konat každou středu celý srpen. Pozdější tisková zpráva na webových stránkách Městské části Praha 4 dobu trvání trhů poupravila až do konce září. I když vznik farmářských trhů na Pankráci je skvělá zpráva a počin radnice Prahy 4, je zarážející, že z žádné zveřejněné zprávy není jasné, kdo nebo jaká fi rma či nezisková organizace má na starosti výběr prodávajících zemědělců. Tak není jisté, že naším nákupem u 20 stánků opravdu podpoříme malé soukromé zemědělce a výrobce z blízkého okolí. Může se klidně stát, že místo nich podpoříme větší zaběhnuté biofirmy, které už delší dobu dodávají bioprodukty (ne vždy od českých zemědělců) do velkoobchodních řetězců.

Protože píši tento článek v době, kdy ještě trhy na Pankráci nezačaly, i přes některé mé pochybnosti o neprůhlednosti dodavatelů bych vás všechny, kdo si chcete koupit kvalitní české produkty, vyzvala k pravidelným návštěvám farmářských trhů na Pankráci. Jen pravidelností a věrností v nakupování u stánků s českými produkty je možné znovu vytvořit starou, zapomenutou a dlouho i podceňovanou tradici trhů, která podporuje náš venkov, a tak i naši ekonomiku, a která u nás fungovala za první republiky a stále funguje v mnoha sousedních státech.

Ing. Kateřina Chalupníková Ph.D.

Místopředsedkyně regionální organizace TOP 09 Praha 4 Ing. Kateřina Chalupníková, Ph.D. je absolvenkou Vysoké školy chemicko-technologické v  Praze a následně Basilejské univerzity Švýcarsku. Nyní pracuje jako vdecká pracovnice v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky v Krči. Před vstupem do TOP 09 nebyla členkou žádné politické strany...

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme