6. 6. 2013

Řízení velké městské části má hodně úskalí ale také mnoho výhod. Složitost nároků rozpočtu vytyčuje hlavní priority – nutnou údržba školských zařízení a nejnutnější investice. Na druhé straně má Praha 4 nezanedbatelné příjmy a mohla by se tudíž také podílet na akcích na zvelebení veřejných prostranství (a nespoléhat se pouze na dotace z EU) a podílet se na zpracování koncepčních dokumentů, či se zúčastnit práce ve sdruženích s edukativním charakterem.

Program regenerace

Program regenerace stanoví časový a věcný postup při obnově veřejných prostranství a případně i objektů v bezprostřední blízkosti. Jedná se tedy o koncepční dokument, kterým se městská část rozhoduje, že cílevědomě stanoví své priority. Na konkrétní akce lze dokonce žádat v dotačním programu MK.

Program regenerace městských památkových rezervací (MPR) a městských památkových zón (MPZ) byl ustaven vládním usnesením č. 209 ze dne 25.3.1992, jako nástroj záchrany a rozvoje historických jader měst a obcí. Jedná se o finanční příspěvek MK ČR, za finanční spoluúčasti města (obce) a vlastníka památky. Finanční příspěvek v Programu lze využít na obnovu kulturních památek ve vlastnictví měst, církví, jiných právnických a fyzických osob. Státní dotaci je možné využít pouze v souladu s cíli Programu jako příspěvek na obnovu nemovité kulturní památky. Příspěvky poskytované v Programu jsou přísně účelové, mohou být použity jen na úhradu prací zabezpečujících uchování souhrnné památkové hodnoty kulturní památky, nikoli na modernizaci.

Tato akce se nejčastěji vyhlašuje na přelomu měsíce října a listopadu, příslušného roku. Řádně vyplněné Anketní dotazníky, spolu s dalšími přílohami (rozpočet, nabídka dodavatele, rozhodnutí příslušného památkového úřadu, fotodokumentace) se odevzdávají na příslušný správní úřad (nejpozději do 10. listopadu), který vše zkompletuje a v daném termínu (20. listopadu) zašle na Ministerstvo kultury ČR. Vyhodnocení akce je nejčastěji na přelomu února/března následujícího roku.

Na územích jiných městských částí se v obdobných programech přispělo k ohromujícím výsledkům. Na příklad na území MČ P1 se za dobu trvání Programu realizovalo na 30 úprav veřejných prostranství, Praha 2 proslula úpravou Grébovky a bastionu Novoměstského opevnění, Praha 10 chystá revitalizaci Moskevské ulice, Praha 7 připravuje obnovu letenských sadů a Ortenova náměstí, Praha 6 realizovala množství pozoruhodných úprav , například náměstí Kafkova – Wuchterlova.

Praha 4 se svou současnou politickou reprezentací, která (jako všechny předešlé) zřejmě rezignuje na jakékoliv koncepční programy, se rozsáhlejším úpravám vyhýbá a to od drobných úprav chodníků a přechodů, po rozsáhlejší architektonické počiny

Dny evropského dědictví (European heritage Days, dále EHD)

EHD se konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy. K jejich myšlenkám se dnes hlásí 48 zemí Evropské kulturní konvence. Dne 19. prosince 2004 uplynulo 50 let od jejího podepsání.

EHD každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Národním garantem v ČR je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (SHS). Na území hlavního města jsou členy SHS a pořadateli EHD městské části Praha 1, 2, 3, 5, 10 a Troja.

Každoročně se otvírají tisíce památek s obrovskou návštěvností. Dny evropského dědictví může pořádat i nečlen SHS, stačí jen projevit zájem a vyvinout trochu iniciativy.

Praha 4 není členem SHS, přestože se na jejím území nachází památková zóna Nusle. Poplatky za členství jsou zanedbatelné – 1Kč/obyvatele. Přínosy členství jsou značné, od možnosti účasti na odborných konferencích a seminářích, po snadnější přístup do dotačních programů Ministerstva kultury. Mimoto se zástupci SHS objevují v nejrůznějších pracovních skupinách pro přípravu památkového zákona.

Program rozvoje

Podle zákona 131/2000 Sb. o hlavním městě Praze, schvaluje městská část program rozvoje. Program rozvoje je základní dokument, kterým se městská část vyjadřuje k zásadním směrům vývoje ve všech oblastech – ve výstavbě, v dopravě, ve školství a sociální sféře, v životním prostředí. Pokud je Program zpracován na solidním sociologickém základě, na řadě průzkumů a rozborů a analýz, je nejdůležitějším dokumentem pro vedení městské části. Správně zpracovaný Program by měl přežít nejedno volební období a vytyčit cíle rozvoje.

Vzhledem k tomu, že se, po schválení, jedná o závazný dokument, není politická vůle (a to nejen na Praze 4) dokument nechat zpracovat.

Komu opravdu leží na srdci prospěch Prahy 4, měl by se snažit začlenit do agendy MČ P4 více smysluplné koncepční práce

Akad. Arch. Jaromíra Eismannová, členka MV TOP 09 Praha 4

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme