12. 3. 2011

Bez kontroly to nejde
Milí spoluobčané Prahy 4, od ledna jsem nastoupil do funkce předsedy kontrolního výboru Zastupitelstva MČ Praha 4. Postupně jsem se seznámil se všemi členy výboru a společně začínáme s "hledáním spravedlnosti".

Kontrolní výbor má ze zákona za úkol kontrolovat plnení usnesení zastupitelstva a rady obce a dodržování právních predpisu ostatními výbory a obecním úradem na úseku samostatné pusobnosti. Dále plní další úkoly, kterými ho poverí zastupitelstvo obce.
Náplní naší práce je také vyrizování stížností obcanu. Vetšina techto stížností se týká bydlení (opravy bytu, nájemné apod.). Jak známo, clovek je tvor vecne nespokojený, a tak stížností chodí celá rada. Je však duležité mezi nimi odlišit ty oprávnené. Obcas mám pocit, že nekterí lidé berou podávání stížností jako sportovní disciplínu, ve které vyhraje nejvetší pocet podání. Bohužel, tito „sportovci“ zapomínají na obecná pravidla, že totiž stížnost by se mela o neco opírat a být necím podložená. Nekdy je velmi težké presvedcit obcany o tom, že vše má svá pravidla, podle kterých je nutné postupovat. Ovšem každý máme svou predstavu o pravde a spravedlnosti.
Naším cílem je se co nejvíce priblížit ideálu oné slepé dámy s mecem a vahami. Jako kontrolní výbor se dále zabýváme také kontrolou
projektu pripravovaných mestskou cástí Praha 4.
Již naši predkové vedeli, že bez kontroly se moderní spolecnost neobejde a institucionální kontrola má u nás opravdu velkou tradici. V našich zemích, které byly do roku 1918 soucástí rakousko-uherské monarchie, byla první kontrolní institucí Dvorská úcetní komora, jejíž založení se datuje již rokem 1761!
Všechny následné instituce mely trochu odlišnou pusobnost, než má náš kontrolní výbor, avšak princip, na kterém fungovaly, byl stejný. A i my se budeme snažit, aby se zbytecne neplýtvalo verejnými prostredky, aby vše probíhalo podle platných legislativních zákonu a aby se náš obcan v prípade oprávnených nároku domohl svých práv. Máte-li podnety k práci kontrolního výboru, zašlete je na e-mail: Ladislav.Kunert@praha4.cz.

LADISLAV KUNERT (TOP 09),
PREDSEDA KONTROLNÍHO VÝBORU