Praha 4 zajistí ubytování válečných uprchlíků

28. 2. 2022

Městská část Praha 4 se připojuje k pomoci Ukrajině a jejím obyvatelům. Rada městské části Praha 4 dnes na svém mimořádném jednání rozhodla zajistit ubytování pro válečné uprchlíky. Rovněž dnes rozhodla poskytnout nebytové prostory, které budou využity jako humanitární centrum pro shromažďování, třídění a distribuci zdravotnického a ochranného materiálu pro Ukrajinu a poskytování sociální pomoci a poradenství ukrajinským uprchlíkům.

„První a možná nejdůležitější, co můžeme pro uprchlíky z Ukrajiny napadené Putinovým režimem udělat, je poskytnout volné ubytovací kapacity pro ubytování válečných uprchlíků a uhradit náklady na jejich ubytování,“ uvedl místostarosta pro kulturu a majetek Michal Hroza (TOP 09).

V souvislosti s válečnou agresí a invazí vojsk Ruské federace na území Ukrajiny obdržela městská část Praha 4 žádost ředitele Ústavu pro výzkum totalitních režimů Zdeňka Hazdry o součinnost při zajištění ubytování válečných uprchlíků, konkrétně rodin jejich ukrajinských kolegů z partnerských archivačních organizací na Ukrajině.

„Jde o historiky a archiváře, kteří pomáhali českým historikům při vyhledávání dokumentů o Češích uvězněných v některém z četných sovětských gulagů,“ vysvětlil dále místostarosta Hroza a doda: „Této žádosti jsme dnes vyhověli.“

Praha 4 dále poskytne organizaci Ukrajinsko Evropská Perspektiva bezplatně nebytové prostory k provozování humanitárního centra, o které požádala ředitelka organizace Galina Andrejciv. Kromě poskytování sociální pomoci a poradenství ukrajinským uprchlíkům bude toto centrum v Táborské ulici využito rovněž pro shromažďování, třídění a distribuci zdravotnického a ochranného materiálu pro bojující Ukrajinu.

O další pomoci pro Ukrajinu a její obyvatele bude jednat ve středu Zastupitelstvo městské části Praha 4.

petre kučera, správce webu

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme