Praha 4 rozhodla o úlevách pro své nájemníky

27. 4. 2020

Odložení splatnosti nájemného u nebytových prostor, nevymáhání sankcí za pozdní platbu nebo zrušení valorizace nájemného – to jsou opatření, která na můj návrh schválila v posledních týdnech Rada městské části Praha 4, aby tak pomohla nájemníkům, kteří se kvůli pandemii dostali do svízelné situace. Řada rozhodnutí mající pomoci našim občanům tím nekončí. S kolegy v radě městské části jednáme o dalších krocích pomáhajících těm, které krize zasáhne nejvíce.

Splatnost nájemného se odkládá

Rada městské části na svém jednání ve druhé polovině března rozhodla o pomoci podnikatelům a živnostníkům a odložila splatnost nájemného u nebytových prostor ve správě městské části Praha 4. Splatnost nájemného za březen a další měsíce po dobu trvání nouzového stavu se tak odkládá nejen u nemovitostí, ale také v případě pronájmu movitých věcí pokud jsou nájemcem užívány spolu s pronajatou nemovitostí. Radní tak věří, že tímto krokem pomohou podnikatelům, kteří kvůli krizovým opatřením vlády nemohou svoji činnost v pronajatých prostorech provozovat nebo museli své podnikání výrazně omezit.

Sankce za pozdní platbu nájmů se ruší

V souvislosti s tím také Rada rozhodla, že od března nebude městská část vymáhat sankce za pozdní zaplacení nájmu v bytech i nebytových prostorech, které jsou ve správě Prahy 4. Toto opatření se týká tedy nejen podnikatelů, ale také občanů, kteří si pronajímají byty městské části. Sankce se nebudou vymáhat za březnové nájemné a opět i v následujících měsících po dobu trvání nouzového stavu.

Nájemné se letos nebude zvyšovat

Další opatření, kterým se Rada snaží pomoci lidem postiženým krizí, se týká výše nájemného.  Radní rozhodli o zrušení valorizace pro tento rok, a to u všech prostor, které jsou ve správě městské části Praha 4. Původně přitom v lednu schválili usnesení, které umožňovalo valorizaci ve výši 2,8 procenta, která odpovídá roční míře inflace určené Českým statistickým úřadem pro rok 2019. Toto usnesení se však rozhodli zrušit. Minimálně po celý letošní rok se tak nájemné nebude zvyšovat.

Věříme, že výše jmenovaná opatření pomohou občanům Prahy 4 i podnikatelům a živnostníkům v této svízelné situaci, a že bude brzy opět možné vrátit se do „normálních kolejí“. Do té doby mohou tyto kroky přispět k přežití kritického období a nasbírat síly do dalších měsíců.

Michal Hroza, místostarosta Prahy 4 pro majetek a kulturu

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme