Poesiomat nově najdete i na Praze 4

22. 4. 2022

Poesiomat, neboli jukebox na poesii, stojí od dnešního dne v Praze 4 na náměstí Bratří Synků v zeleni u tramvajové zastávky směr Nuselská ulice. Automat s jednoduchým ovládacím systémem nabízí uživatelům zvolit si poslech jednotlivých básní, ale i mnoho dalšího.

"Nusle byly vždy spojeny s významnými kulturními osobnostmi i akcemi a projekty. Máme tu divadla, bývala tu kina i hospůdky zasvěcené kultuře a například Ivan Klíma Nusle dokonce zasadil do své tvorby. Poesiomat je proto u nás velmi srdečně vítán a stejně tak i všichni milovníci poezie a kultury," uvedl místostarosta Prahy 4 pro kulturu a majetek Michal Hroza (TOP 09).

Poesiomat v Nuslích je v pořadí čtvrtým zařízením tohoto jména v Praze. Protože se však koncept Poesiomatu neustále vyvíjí, je každý kus je výjimečný nejen svým umístěním, ale především dramaturgií.

“Od otevření prvního Poesiomatu na náměstí Míru uplynulo mnoho vody, Poesiomaty se mezitím proměnily zvenku i zevnitř. Už to nejsou jen automaty na poezii, dnes zpívají, vypráví či hučí jako řeka. Navíc nepotřebují elektřinu, tu vytvoří sám posluchač za pomocí kliky,” uvedl autor projektu Ondřej Kobza.

Na náměstí Bratří Synků se tak kolemjdoucí po zatočení klikou například dozví, proč se Nuselskému údolí říká Jamrtál, anebo si může poslechnout šumění říčky Botiče. Poesiomat připomene také některé osobnosti české kultury spojené s Prahou 4, mimo jiné Rudolfa Hrušínského, Tomáše Holého nebo Jiřího Schelingera.

Vůbec první Poesiomat stojí od roku 2015 v Praze 2 na náměstí Míru. Během následujících let se recitující kovové roury rozšířily do České republiky a dokonce i do světa. Básně, literární útržky a další díla spojená s konkrétním místem tak poslouchají lidé ve více než dvacítce měst v České republice, ale i v Paříži, Dublinu či New Yorku.

petr kučera, správce webu

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme