Otevíráme Branické divadlo a novou veřejnou knihovnu Jezerka

25. 2. 2020

Zveme vás na představení do nově otevřeného Branického divadla

Březen bude v Praze 4 ve znamení otevírání a znovuotevírání kulturních institucí. Dne 14. března proběhne slavnostní předání Branického divadla. Scénu převezmou zástupci vítězného projektu spolku United Arts & Co. Program zahájení začne ve 13 hodin a nabídne pohádku, ukázky z divadelních představení a také koncert. Pro diváky navíc bude připravena i prohlídka prostor divadla. Do plného provozu se nový nájemce pustí s novou divadelní sezonou, která začíná v září. Už od druhé poloviny března ale nabídne divadlo hned několik představení, například Kolaps nebo Heroes. Do budoucna navíc věříme, že se Branická scéna zapojí i do projektu dětských divadelních kroužků Paměti národa, které již fungují v Divadle Na Jezerce.

Již 2. března se slavnostně otevře nová pobočka Městské knihovny v Nuselské ulici s názvem Jezerka, která bude mít své sídlo v budově bývalé banky.

Divadelní kroužek Paměti národa v Divadle Na Jezerce

Jde o první ročník projektu, kterého se v Praze zúčastnila hned tři divadla. Děti v rámci něj nacvičují představení o nedávné historii naší země - příběhy, které se odehrály právě v okolí divadel. Po prvním pololetí, kdy se žáci věnovali válečné tématice a období protektorátu, nyní s lektorkami pracují na představení z doby po válce a období komunistického režimu. Děti se kromě historie učí také hereckým technikám, projevu před diváky i tvorbě rekvizit. Závěrečné představení bude k vidění v červnu, a to i pro širokou veřejnost.

Příběhy našich sousedů

Na Prahu 4 se po pěti letech vrací také další projekt, který netradiční formou připomíná historické události našich dějin. V rámci Příběhů našich sousedů zpracovávají žáci vyprávění seniorů a pamětníků do podoby komiksu, prezentace nebo například rozhlasové reportáže. Při tvorbě se tak naučí hledat v archivních materiálech nebo pracovat se střihačskými programy. Výsledky jejich práce může veřejnost zhlédnout nejen při závěrečné prezentaci, ale také na webových stránkách. Vzdělávacího projektu neziskové organizace Post Bellum se dosud zúčastnilo zhruba pět set škol z celé republiky. Projekt je určen pro žáky osmých a devátých tříd základních škol i gymnázií.

Oba tyto projekty mají za cíl vzdělávat děti i dospělé v oblasti historie, propojit generaci pamětníků s těmi nejmladšími, a také je zábavnou formou naučit novým věcem.

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme