Kučera: Znojemská opět bezpečná

12. 1. 2020

Po dlouhých letech chátrání jde konečně k zemi – řeč je o budově bývalých jeslí ve Znojemské ulici v Michli. Už dlouho tu nejsou vidět žádné maminky s malými dětmi. Naopak se zde ubytovali bezdomovci a drogově závislí. O problémy nebyla nouze, a to včetně požáru a rušení nočního klidu. Nyní už ale budou mít obyvatelé klid.

Bez spolupráce magistrátu a městské části to nepůjde

Budova a pozemek patří hlavnímu městu, a tak bylo nutné na řešení spolupracovat s jeho vedením. Nové vedení městské části Praha 4 si dalo za cíl dlouhodobě neřešený problém dotáhnout do úspěšného konce. Díky vstřícnému přístupu obou stran se nám podařilo nalézt východisko ze zdánlivě bezvýchodné situace. Budova půjde k zemi. Začalo se již v prosinci. Zbavit se matrací, plastových lahví, oblečení a tun dalšího odpadu a následně se postarat o demolici a úklid zabere vybrané firmě až čtyři měsíce.

Nabídka pro squattery

Zchátralý objekt je terčem kritiky a stížností již řadu let. Nelegální obyvatelé narušovali klid a bezpečnost v lokalitě, a to hned vedle mateřské školy. Městská část obdržela mnoho žádostí o zakročení. O místo se starali kromě kurátorů Úřadu MČ také organizace, které pomáhají drogově závislým a lidem bez domova. S budovou si nevědělo rady ani město. Před třemi lety ji chtěl věnovat tehdejší pražský náměstek squatterům. S vedením městské části se ale předem nedomluvil a Autonomní sociální centrum Klinika navíc o objekt nemělo zájem. Lidé ze Znojemské ulice a přilehlého okolí si ale konečně mohou oddechnout. Na místě totiž plánuje pražský magistrát v budoucnu postavit hudební konzervatoř.

Petr Kučera, zastupitel Prahy 4 (TOP 09)

Štítky
Osobnosti: Petr Kučera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme