Koncerty v branických Ledárnách budou tišší

2. 2. 2022

V loňském roce se k nám na Prahu 4 přestěhoval z Holešovic festival Lucerna Music Bar Open Air. Festival je pořádán soukromým pořadatelem na pronajatém soukromém pozemku. Po období, kdy se kvůli epidemické situaci koncerty konat nemohly, si rychle získal zaslouženou popularitu díky skutečně prestižnímu programu.

Přesto je třeba myslet kromě hudbymilovných rezidentů Prahy 4 i na ty, kteří takovou oblibu koncertů nemají a preferují klid. Jednáním s pořadatelem této akce se mi v minulém roce podařilo dosáhnout toho, že byl přepracován plán festivalového areálu a pódium bylo orientováno místo původně zamýšleného směru na rezidenční zástavbu v Braníku a Podolí na opačnou stranu, kde převládá volnočasová zástavba s minimálním počtem rezidentů Prahy 4. Zároveň byly zrušeny koncerty, které kolidovaly s už dříve naplánovanými akcemi v takzvaném A-parku.

Po zkušenostech z loňského léta jsem i letos oslovil pořadatele této akce, aby navrhl opatření, která zajistí klidnější průběh hudebních akcí. Pořadatel mi přislíbil snížit množství letos konaných koncertů na polovinu loňského počtu, navrhuje upravit časy konání koncertů tak, aby končily o hodinu dříve než loni, tedy již ve 21:00 a zvukové zkoušky budou konány pouze tzv. „na sluchátka“ bez zapojení hlavního zvukového aparátu. Věřím, že jde o krok správným směrem, který významně omezí zvukovou expozici do okolí ledáren. Městská část Praha 4 se zároveň dohodla se zájemcem o pronájem A-parku pro další sérii koncertů na nevhodnosti takového souběhu. Podle mých zpráv Praha o tyto koncerty nepřijde, ale proběhnou mimo naši městskou část.

Koncerty na Nuselské radnici

Novoročním koncertem špičkového souboru  Collegium Musicum Universitatis Carolinae jsme důstojně zahájili letošní cyklus koncertů na Nuselské radnici. Snad nám do našich plánů nezasáhne epidemická situace a budeme se tak moci těšit na další skvělé koncerty, z nichž ten nejbližší se bude konat 24. února a bude věnován Karlu Hašlerovi.

100 let Velké Prahy

V letošním roce si připomínáme velkou změnu, kterou bylo připojení 37 obcí k původním osmi pražským čtvrtím, kterým vzniká tzv. Velká Praha, tedy Praha jako skutečná evropská metropole. Mezi připojovanými obcemi jsou také Nusle, Podolí, Braník, Krč a Michle. Tento pro Prahu památný rok si chceme společně s občany připomenout několika kulturními akcemi v průběhu letošního roku.

petr kučera, správce webu

Štítky
Osobnosti: Michal Hroza
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme