Českou republiku navštívili účastnici protestů proti invazi do Československa v roce 1968

4. 9. 2018

Maďarská filozofka Ágnes Hellerová, ruský matematik Pavel Litvinov, polská dokumentaristka Joanna Helanderová či krymsko-tatarský politik Mustafa Džemilev byli ve skupině zahraničních hostů, kteří přijali pozvání Ústavu pro studium totalitních režimů k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Všichni hosté mají jedno společné – v zemích, které se invaze zúčastnily, se rozhodli pro veřejný protest proti ní. Za tento odvážný postoj zaplatili vyloučením ze studií či ze zaměstnání, nucenou emigrací, léty vyhnanství, vězení nebo pobytem v psychiatrických klinikách.

Mezi hosty jsou i všichni tři žijící účastníci protestu z 25. srpna 1968, který se odehrál na Rudém náměstí – Taťána Bajevová, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov. Přestože je tento protest „Osmi statečných“ u nás nejznámějším, rozhodně nebyl ojedinělý. Stovky lidí od východního Berlína až po Moskvu vystoupily proti útoku na svobodu československých občanů. Ústav pro studium totalitních režimu vyhledává a oceňuje účastníky těchto protestů a každoročně zve v době výročí invaze 1968 do České republiky. V minulých letech se tak v Praze představili například Elijahu Rips a Aldis Cilinskis z Lotyšska, Revaz Cincadze z Gruzie, Michas Kukobaka z Běloruska, Olga Iofe z Ruska či Zorjan Popaďjuk z Ukrajiny. V rámci programu k 50. výročí okupace, který jsme nazvali Za vaši a naši svobodu 1968–2018, se hosté zúčastní několika veřejných událostí:

1. srpna byla za účasti hostů zahájena ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí tematická výstava Za vaši a naši svobodu 1968–2018, která na dvaceti panelech představuje osudy více než dvou desítek protestujících. Anglická mutace výstavy již od dubna putuje po Spojených státech amerických. V srpnu se kromě vernisáže v Praze chystá i otevření výstavy v Moskvě a v září v Kyjevě. 21. srpna proběhla v Knihovně Václava Havla beseda s Ágnes Hellerovou, Pavlem Litvinovem a Mustafou Džemilevem. 22. srpna uvedlo Divadlo Continuo v pražském divadle La Fabrika speciální letní představení díla Poledne, vycházejícího ze stejnojmenné knihy Natalie Gorbaněvské. Tématem představení je protest na Rudém náměstí a následující osudy jeho účastníků.

„Viktor Fajnberg, jeden z osmi statečných demonstrantů proti okupaci Československa na Rudém náměstí mi včera poděkoval, že se jako instituce nebojíme vystoupit ve prospěch našich kolegů v Rusku. Samozřejmě mě uvedl do rozpaků, protože to my máme děkovat jemu, ale zároveň rozumím, jak na člověka jeho zkušenosti působí informace, že je současná vláda držena hlasy komunistických poslanců“ říká ředitel Odboru produkčního ÚSTR Michal Hroza.