11. 11. 2011

Úřad městské části zvítězil v letošním ročníku programu Národní ceny kvality České republiky. Právo užívat ocenění Společensky zodpovědná organizace, které je ve více než 80 zemích světa považována za nejprestižnější, jaké může firma či organizace v soutěži vůbec vyhrát, získala třetí městská část společně s vládní agenturou CzechInvest. V sekci určené soukromým firmám pak toto ocenění získali Ahold Czech Republic, Aramark a Třinecké železárny.


Jiří Matušek společně se starostkou Vladislavou Hujovou také ocenění převzal ve čtvrtek 10. listopadu na slavnostním večeru ve Španělském sále Pražského hradu.
Ocenění nejlepší firmy a organizace v programech Národní ceny kvality jsou udělována v celém světě podle prakticky totožných kritérií. V Evropě jsou firmy hodnoceny na základě modelu excellence EFQM vyvinutého Evropskou nadací pro management kvality a vítězové národních kol se mohou zúčastnit soutěže o Evropskou cenu kvality. V USA je Národní cena kvality zakotvena federálním zákonem.


Zatímco všechny ostatní soutěže hodnotí jen jeden vybraný parametr, nebo jsou ve skutečnosti jen „anketou diváků či čtenářů“, Národní ceny kvality posuzují organizaci komplexně podle všech možných hledisek: je hodnocena nejen kvalita produktů – výrobků či služeb, ale i úroveň managementu, vztah k zákazníkům, k zaměstnancům a dodavatelům, vztah k životnímu prostředí a k celé společnosti. Využívání modelu zlepšuje výsledky firem či organizací o desítky procent, což je podle studií prokázáno mnoha praktickými příklady.


Pravidla národní ceny za společenskou odpovědnost (CSR) jsou stanovena v souladu se současnými trendy EU a s její snahou o prohlubování kontaktů a spolupráce mezi státy a podnikatelskou sférou, snahou o zvyšování péče o životní prostředí, odstraňování diskriminace a zlepšování kvality života společnosti.
Národní ceny kvality vznikla v Japonsku v roce 1951. Od roku 1987 se uděluje také v USA. Na evropský kontinent bylo ocenění uvedeno v roce 1989.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme