3. 6. 2013

Praha 3 zruší několik akciových společností vlastněných městskou částí a sloučí je do jediné. Posílí tak svůj vliv na správu městského majetku a sníží náklady na jeho obhospodařování.
Příliš drahý, netransparentní a málo efektivní, tak hodnotí představitelé žižkovské radnice dosavadní systém čtyř akciových společností, které se starají o správu městského majetku. Proto je radnice sloučí do jedné firmy pod názvem Správa majetkového portfolia Praha 3, ve které pak bude mít přímý vliv.
Městská část se tak podle ní vrátí k organizačnímu systému, který v Praze 3 fungoval před tím, než minulé vedení vytvořilo v roce 2009 kritizovanou holdingovou strukturu.
Záměr minulého vedení žižkovské radnice, které zřídilo konglomerát akciovek s cílem uspořit prostředky třetí městské části, se totiž podle něj obrátil v pravý opak.
Odměny akciovkám stoupají, objem spravovaného majetku klesá
Mandátní odměna, kterou město platí akciovkám za správu svého majetku, začala po jejich založení poměrně prudce stoupat. Jestliže jsme se v roce 2008 pohybovali na 50 milionech, už v roce 2011 to bylo 74 milionů. Přitom majetek spravovaný holdingem sice ne prudce, ale přeci jenom pořád klesal.
Správa majetku bude průhlednější, holding znemožňoval přístup k informacím
Dalším důvodem fúze je zvýšení transparentnosti správy majetku městské části. V nově vzniklé Správě majetkového portfolia Praha 3 totiž bude mít radnice jako jediný akcionář přímý vliv, což vytvoření holdingu dceřiných společností znemožňovalo. Lepší přístup k informacím o hospodaření společností, kterými v minulých letech protékala zhruba polovina městského rozpočtu, získá také veřejnost.
V minulosti spravovala majetek třetí městské části Správa komunálního majetku Praha 3. Od ní se v roce 2009 postupně odštěpily dceřiné společnosti Investiční a rozvojová Praha 3 a Správa majetkového portfolia Praha 3. Ta se o rok později stala jediným akcionářem společnosti Pražská parkovací. Od 1. července se všechny tyto společnosti sloučí do jediné s názvem Správa majetkového portfolia Praha 3.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme