9. 2. 2012

Ke konci uplynulého roku bylo na území Prahy 3 zrušeno 13 provozoven s hracími automaty. Na konci letošního roku by mělo ukončit provoz dalších 31 heren a o zrušení dalších sedmnácti žižkovská radnice usiluje cestou správního řízení v rámci programu nulové tolerance, který vyhlásila hazardu na území městské části.

31. prosince 2011 se opět ztenčil počet hazardních provozoven v městské části. Třináct z nich totiž pod tlakem žižkovské radnice ukončilo provoz. V současné době je tak na území městské části celkem 114 adres, kde je povoleno provozovat výherní hrací přístroje nebo videoloterijní terminály. Dalších 31 míst však bude zrušeno s koncem letošního roku. K tomuto datu totiž budou muset ukončit provoz herny, které provozují výherní hrací přístroje, jež spadají do povolovací kompetence obce.

V příštím roce by tak na území městské části mělo zbýt jen 83 míst, kde jsou herny s videoloterijními terminály, které mají povolení od ministerstva financí až do konce roku 2014, kdy by měl hazardní byznys z ulic Prahy 3 zmizet nadobro. Podle starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové však bude radnice usilovat všemi prostředky o redukci i u tohoto počtu povolených míst.

„V rámci politiky nulové tolerance vůči hazardu jsme jasně deklarovali, že budeme usilovat o vytlačení heren všemi legitimními prostředky i v mezidobí. U dalších sedmnácti provozoven tak bylo zahájeno správní řízení, protože u nich ministerstvo povolilo videoloterijní terminály na adresách, které nebyly v našem seznamu povolených míst. Pevně věřím, že budeme úspěšní a podaří se nám dosáhnout zrušení těchto heren,“ uvedla starostka Vladislava Hujová.

Městská část proto věří, že s příchodem roku 2013 zbude na území Prahy 3 maximálně 66 heren, které z mapy Žižkova a Vinohrad nadobro zmizí v roce 2014, kdy se má plán žižkovské radnice na celkové zrušení hazardu naplnit.