Praha 3 odmítla betonové truhlíky na Olšanské, podporovat bude obnovu stromořadí

31. 1. 2013

Radní Prahy 3 s  konečnou platností odmítli projekt na umístění truhlíků s  akáty v  Olšanské ulici. Přestože šířka ulice zaručovala dostatečný prostor pro chodce i po osazení truhlíky, a na projekt bylo možné využít dotace z  EU, radnice vyhodnotila jeho přínos jako sporný. Velké množství kontejnerů se stromy by nezvýšilo hodnotu veřejného prostoru.
Městská část hledá jiné cesty a způsoby výsadby a obnovy zeleně a stromořadí klasickou cestou, která je sice náročnější, ale z  dlouhodobého hlediska je trvalejší.
Praha 3 na svém území obnovuje stromořadí v  péči Technické správy komunikací hl.m. Prahy, do této činnosti již v  minulosti investovala 17 milionů korun. Dotuje tím činnost spadající do kompetence hlavního města. V  současnosti chystá na vlastní náklady dosadit stromy v  pěti ulicích.V současné době je zpracovaná dokumentace na dosadbu  stromořadí v ulicích Fibichova, Velehradská, Jeseniova, Hájkova a Zelenky-Hajského.


Zamítnutí projektu betonových truhlíků na Olšanské doporučila komise pro životní prostředí. Vzhledem k blízkosti velkých ploch zeleně Olšanských hřbitovů a Parukářky označila dopady projektu na zlepšení stavu ovzduší za zanedbatelné. Upozornila také na hrozbu vymrzání stromů umístěných do kontejnerů nad povrchem chodníku a na budoucí náklady na odstraňování graffiti a černého výlepu plakátů z  betonových ploch. Přihlédla také k výrazně záporným ohlasům veřejnosti.


Radnice zažádala o dotaci v  roce 2011 na projekt z  Operačního programu Životní prostředí, celkové náklady projektu byly naplánovány na 8  754  396 Kč, radnice se měla na nákladech podílet 10 procenty. Na Olšanské ulici mělo stát 88 betonových kontejnerů o rozměrech 250x120x110 centimetrů.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme