29. 3. 2012

Ministryně kultury Alena Hanáková přijala v úterý 27. dubna pozvání starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové a navštívila třetí městskou část. Prohlédla si kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad a v doprovodu svého vládního kolegy z resortu dopravy Pavla Dobeše navštívila Nákladové nádraží Žižkov.

Svoji návštěvu Prahy 3 zahájila paní ministryně v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad. Zde si prohlédla slavnou národní památku postavenou hradním architektem T. G. Masaryka, slovinským architektem Josipem Plečnikem. Sakrální stavba, která je jednou z dominant třetí městské části, aspiruje na zápis na seznam památek UNESCO. O prosazení této nominace, společně s dalšími Plečnikovými díly usiluje městská část ve spolupráci s ministerstvem kultury a Slovinskou republikou. Ministryně Hanáková přislíbila tomuto společnému úsilí svou plnou podporu.

Od vinohradského kostela pak ministryně kultury zamířila na Nákladové nádraží Žižkov, které si prohlédla za přítomnosti novinářů v doprovodu ministra dopravy Pavla Dobeše, zástupců hlavního města Prahy, představitelů radnice MČ a vlastníků pozemků.

„Především jsem chtěla tento obrovský objekt vidět, protože jsem ho ještě nespatřila in natura, viděla jsem ho pouze na různých dokumentech a na fotografiích. A protože mi byl opisován v barvách různě barevných, tak jsem si říkala, že stojí za to ho vidět, abych si udělala vlastní představu a úsudek o celém objektu,“ uvedla ministryně Hanáková.

Na pozvání paní starostky se Alena Hanáková zúčastnila také diskuzního jednání zainteresovaných stran o využití lokality vysloužilého nákladového nádraží na žižkovské radnici. Konečné rozhodnutí o budoucím rozvoji tohoto území se však bude odvíjet až po rozhodnutí ministryně kultury o odvolání Českých drah proti památkové ochraně objektu nádraží.

„Nemohu zde slibovat žádné termíny, ale budeme se snažit vydat konečné rozhodnutí v nejkratším možném termínu,“ dodala k tomu ministryně Hanáková.